Србија

НЕВИДЉИВА СРПСКА ЈЕДИНИЦА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА НАТО: Ево како је 252. оклопна бригада пребачена на КиМ…

Неколико данас после почетка бомбардовања донета је на највишем нивоу одлука о упућивању 252 оклопне бригаде из Краљева на Косово и Метохију, која је изведена неопажено у условима апсолутне непријатељске превласти у ваздуху.

Наређење за марш стигло је изненада да се у року од четири сата тенкови попуне борбени комплетима и укрцају на транспортне вагоне. Тачно у 22.30 часова 28. марта 1999. године три композиције вагона на којима су били тенкови М -84 и БВП М-80 са чиме је почело четвородневно надигравање са НАТО авијацијом.

Пребацивање оклопне бригаде на простор Косова и Метохије био је велики посао. Када би се сва средства бригаде коју је поседовала ставила у једну колону, њена дужина би била преко 60 км.

У један сат после поноћи 29. марта први воз са укрцаним тенковима на композцију заустављен је у станици Лешак, јер је саопштено да је на седам километара даље поред моста преко ког је требало да прође композиција пронађен радио локатор.

Пошто се чекање специјализоване екипе да отклони локатор одужило одлучено је пред зору око 3.30 сати да се сакрију све три композиције у тунелима дуж пруге. Прва композиција у 6.30 сати скривена је у тунел Кула, друга је скривена у тунел Павлица, а трећа у тунел Бањска.

Док су тенкови скривани командат транспорта потпуковник Божић успоставља везу са командантом Приштинског корпуса генералом Лазаревићом. Наређење је било да транспорт тенкова треба да што пре стигне у Липљан и да затим продужи у рејон Клине. Наређен је транспорт за Липљан прве конпозиције, а посаде улазе у тенкове и борбена возила да у случају дође ли до авио напада пошто се транспорт креже по дану спупштају са вагона и заузму растресит распоред. Остала два воза добила су наређење да уђу у тунеле претходних композиција.

Наредних три дана бригада је са девет композиција превезена на Космет, без иједног губитака. На тај начин је пребачена једна од најмоћнијих бригада ВЈ.

И поред све опреме и различитих платформи за извиђање НАТО снаге нису откриле покрет, чак су дуго остали у недоумици јер су током априла из ваздуха бацани леци на којима је писало испод слике авиона А-10 који нишани тенк: “Припадници 252. батаљона предајте се, наши авиони ће вас уништити”.

Варка је успела, јер је НАТО располагао информацијом о једном батаљону ове бригаде који је још од 1998. био распоређен на Косову и Метохији. Ту информацију НАТО је изменио тек средином маја 1999, када је потврђено постојање 252 оклопне бригаде на простору Косова и Метохије.

Батаљони су спроведени до рејона размештаја, тако да је за пар дана, целокупна бригада посела своју зону одбране.

Четири дана након доласка комплетне бригаде на Космет, сви мостови у Ибарској клисури су порушени.

Извор: Курир.рс