Свет Србија

Није добро! АМЕРИ ПРЕЛОМИЛИ, СЛЕДИ ЛОМЉЕЊЕ СРБИЈЕ НА ПРИЗНАЊУ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И РУШЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Ево шта се дешава!

Балкан, а пре свега Косово и БиХ, за Америку су незавршен посао, а Европска унија мора слепо да следи америчку политику по том и сваком другом питању. Јер, њена безбедност зависна је од НАТО који контролише Америка

Милисав Паић, председник Спољнополитичког клуба и бивши дипломатам каже за Спутњик да најављену тешњу сарадњу ЕУ и САД у налажењу решења за Београд и Приштину види као амерички став да се не одриче започетог посла, а у ту сврху користи и своје сателите у оквиру ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ је у канџама Америке

– Њихова очекивања су да би запад кроз ЕУ требало да буде нека врста шаргарепе за земље западног Балкана како би их усисала у евроатлантске безбедносне структуре, јер земље западног Балкана представљају подручје са важним геостратешким положајем као најближа рута ка Блиском истоку, Јужном Средоземљу – објашњава Паић.

Контролом ове територије би се завезале руке другим силама које имају интересе за овај регион.

– Европска унија, међутим, због недостатка унутрашње кохезије није у стању да одигра улогу која јој је намењена, и зато Америка користи прилику сматрајући да има моћ да промени позицију земаља које се одупиру слепом уласку у евроатлантске интеграције – наводи он.

Покушај ломљења Србије преко Косова

Паић каже да је политика координације ЕУ и Америке дошла у фазу када схватају да се због измењене геополитичке слике, омета њихов сопствене интерес у овом региону, пре свега од Русије и Кине.

– Мислим да цела та њихова координација и појачани интерес имају за циљ да сломе Србију и учине је малом и да јој оспоре право на њен независан развој и економско јачање и улогу коју има у региону. Њиховим циљевима то смета јер се на случају Србије показало да се земља која је сатанизована и која је преживела најгоре санкције УН од оснивања, релативно брзо опорави уз помоћ пријатељских земаља и наше отворености према свету. Ломљење Србије на признању Косова и унитаризацији БиХ односно, рушењу Републике Српске, за њих би био доказ њихове надмоћи у региону у над осталим светским силама – наводи Паић.

НАТО везао руке Европи

Нова америчка администрација на западани Балкана гледа као на важан део у њиховој слагалици, а запоседање ове регије је посебно важно Америци која смишља нове конфронтације не само са Русијом и Кином већ и другим државама. НАТО у тој слагалици игра главну улогу.

– Америка је ту нека врста заштитника Европе под знацима навода, а европске државе издвајају много мање пара за НАТО од Америке која је и главни финансијер те војне алијансе. То је државама ЕУ омогућило лагодан начин да свој новац усмеравају на економски развој, а сада им Америка то наплаћује тако што мора да је слепо прате у свему а пре свега у политици. НАТО нема одбрамбену улогу већ је постала инструмент за утицај – мишљења је Паић.

С друге стране, како каже, сталним гардом према Русији, а сада и Кини, САД сматрају да ће савезнике натерати да новац усмере ка наоружавању и подизању борбене готовости.

Америчко одржавање тензија

– На тај начин покушавају да спутају економски развој и ширење тих држава у економском смислу на овај регион и свуда где Америка има интересну сферу – наводи наш саговорник.

Велики део вредности за које се Америка залаже, та земља не примењује у својој држави а траже од других да те принципе поштују.

Та одлика стварања лажних глобалних проблема је крвоток којим Америка за себе везује државе у свету, па и саму ЕУ користећи је за наметање своје политике, која много пута шкоди и самој ЕУ.

Подсећања ради, француски председник Емануел Макрон је недавно за ЕУ рекао да је постала „само стратешка аутономија за Америку.“

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com