Свет

Није добро! АМЕРИЧКА САЧЕКУША ЗА РУСЕ! Пентагон у Норвешкој гради хангаре за моћне „посејдоне“ који ће имати само ЈЕДАН ЗАДАТАК!

Норвешка је потврдила да је у петак потписала измењени споразум са САД о начину регулисања америчке војне активности на свом тлу, који ће омогућити САД да гради објекте на три норвешка аеродрома и једној поморској бази

Како преноси Ројтерс то неће бити самосталне америчке базе и додаје да тај споразум пре ступања на снагу мора да ратифијује парламент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Споразум регулише и олакшава америчко присуство, обуку и вежбе у Норвешкој, омогућавајући тако брзо јачање земље у случају кризе или рата“, наводи се у саопштењу владе.

Односи између Норвешке и Русије, који деле арктичку границу, постепено су се побољшавали након Хладног рата, али је дошло до извесног захлађења када је Москва припојила Крим 2014. године, што је покренуло напетости са нагомилавањем војске на обе стране границе, али обе државе истовремено настоје да сарађују у локалним питањима.

Од уласка у НАТО 1949.године Норвешка заступа став да неће да дозволи успостављање страних база у миру или складиштење нуклеарног наоружања, а да су трупе западних савезника добродошле да вежбају на њеном тлу.
Норвешки министар одбране Франк Баке-Јенсен потписао је споразум са Сједињеним Државама којим се, између осталог, на северу земље, на аеродрому Евенес и оближњем Рамсунду, дозвољава изградња хангара и инфраструктуре за снабдевање горивом за поморску патролну летелицу америчке морнарице П-8А Посејдон.

„Овај споразум ће ојачати могућности Сједињених Држава и НАТО-а да одбране Норвешку“, рекао је министар одбране у телефонском интервјуу за Барентс Обсервер.

Нови споразум проширује трансатлантску војну сарадњу. На аеродрому Евенес, унутар Арктичког круга, Сједињене Државе ће градити и плаћати нову инфраструктуру, чији је циљ опслуживање америчких и других НАТО поморских патролних авиона који делују над стратешки важним Норвешким морем.

Последњих година руске подморнице Северне флоте прошириле су своја патролна подручја изван северне норвешке обале. Нове, побољшане, тише подморнице класе Јасењ наоружане су великим арсеналом ракета. Поседују осам универзалних лансирних система, у свакој се налази по пет крстарећих ракета „Калибар“. Подморница може да носи 40 ракета. На пример, америчка подморница нове класе „Колумбија“ имаће само 16 балистичких ракета.

Да би се ове подморнице уочиле, потребни су опремљени авиони, па ће са првом испоруком која се очекује 2022. године, Норвешка добити пет нових поморских патролних авиона П-8А Посеидон, које Боинг тренутно прави.

Међутим, руска флота нуклеарних подморница знатно расте. Тренутно се 15 бродова налази у различитим фазама приправности у бродоградилишту Севмасх у Северодвинску.

„Повећана руска подуктивност захтева више надзорних могућности с наше стране. Нови споразум проширује већ постојећу норвешко-америчку сарадњу“, рекао је министар одбране Баке-Јенсен.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг/thebarentsobserver.com