Свет Србија

Није добро за нас! Паклени план у 4 тачке: Београд под жестоким ударом, СВЕТСКА СИЛА ПРЕУЗИМА ПРИМАТ У РЕГИОНУ!

Велика Британија кренула је у жестоку инвазију на Србију, а у тај подухват укључени су и косовски Албанци. Удруженим снагама покушали су да изведу подмукли удар на Београд у намери да разговоре о Косову изместе из оквира Савета безбедности УН, где наша држава ужива већинску подршку чланица, међу којима су Русија и Кина са правом вета.

Подли план је пропао, али то је, како упозоравају упућени, тек прва акција у походу Велике Британије, која после Брегзита и изласка из ЕУ намерава да поврати утицај на Балкан и наметне се као газда у нашем региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, у британске медије процурио је недавно сачињен стратешки документ тамошњег министарства одбране у ком се наводи да ће радити на јачању свог утицаја и активности на овим просторима, а Русију означавају као највећу претњу за европску безбедност.

Прва акција Енглеза изведена је недавно на Седници Савета безбедности када су здружено с Албанцима покушали да изведу подмукли удар на Београд. План је био да разговоре о Косову изместе из оквира Савета безбедности УН, на којој је у уторак разматран извештај генералног секретара Антонија Гутереса о ситуацији на КиМ у протеклих шест месеци.

ПРВИ УДАР

Овај покушај да се испровоцира званичан Београд почео је инцидентом који је извела представница Приштине Доника Гервала, која је у видео-укључењу говорила док је иза ње била застава лажне државе Косово.

Одмах је реаговао руски представник Дмитриј Пољанскиј, затраживши да се то обележје уклони јер Косово није призната држава, већ територија коју осам чланица СБ УН не признаје. Укључио се британски представник и стао у заштиту Албанаца.

– То је била унапред смишљена операција Енглеза и Албанаца. Циљ је био да се испровоцира српска делегација, а онда и руска да би бурно реаговали и напустили седницу. Такву реакцију би онда Приштина, уз подршку Лондона, искористила за напад на Београд по принципу „ево видите какви су Срби, неће они преговоре, дијалог, компромис за КиМ, само фолирају“. То би даље форсирали кроз кампању да је јасно да би разговори о КиМ требало да се изместе из СБ УН, у ком Београд има већинску подршку чланица – прича извор Српског телеграфа из дипломатских извора.

Британци рачунају да би тиме, како објашњава, убили две муве – ослабили би Београд и избацили из игре Русију и њихов утицај у региону. Доминацију на Балкану преузео би Лондон.

ПРОНИЦЉИВА ОДЛУКА

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић тврди да то што су Енглези на седници СБ УН игнорисали примедбу Москве указује да су хтели да направе изговор за прекид тог састанка и касније то користе као разлог више да се косовско питање измести из СБ УН:

– Проницљива је одлука наше и руске делегације да остану на седници. Мудро је избегнут екцес који је могао да буде кец у рукаву Албанцима и Енглезима за оправданост накнадног захтева да се косовски проблем измести из СБ УН. Енглези сад држе пружену руку Албанцима на КиМ, а подржали би они сваког ко би био у спору са Србијом.

У разговору за Српски телеграф он објашњава да је циљ да Србија буде што слабија, а тиме и утицај Русије у овом делу Европе:

– Тако је било и током 19. и 20. века. Ту су се инсталирали да би Русију држали што даље одавде. То је нарочито изражено после Брегзита, после ког инвазијом на Србију желе да појачају свој (не)видљиви утицај на Балкану.

Ангажман тајне службе

Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност каже за Српски телеграф да је очигледна намера била да се саботира седница СБ УН.

– Овај маневар тзв. косовске делегације није ништа друго него операција с делегацијом Велике Британије да би једном провокацијом био изазван инцидент због ког би Русија и, на првом месту, Србија напустили тај незванични форум, како га је ословио британски амбасадор. Од када је Велика Британија изашла из ЕУ, Лондон покушава да се геостратешки позиционира, заузме нове регије, а једна од њих свакако је и западни Балкан – сматра Карановић.

Додаје да су Британци на овим просторима увек били ангажовани, а нарочито њихове тајне службе. Енглези се, додаје, у координацији са САД надмећу са Француском и Немачком.

План у четири тачке

Влада премијера Бориса Џонсона, као и министарство одбране, сачинила је план који предвиђа „повећану активност на западном Балкану“. У документу који има 76 страна, поред побројаних, јесу и стратешки циљеви, а најављене су четири кључне акције Лондона:

1. изградња утицаја и сарадња са земљама које су део ЕУ

2. сузбијање злоћудног утицаја (циљају се Русија и Кина, које са Србијом имају стратешка партнерства)

3. јаче војно присуство у црноморском региону, на далеком северу, Балтику

4. снаге ће бити усмерене и на западни Балкан, где ће Лондон применити нову регионалну иницијативу за обуку, градећи и радећи кроз мултилатералне групације

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс