Србија

НОВИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ СРБИЈУ: Пет студенткиња ФДУ оптужило професора Прокића за узнемиравање

ФАКУЛТЕТ драмских уметности је након случаја силовања глумица у школи Мике Алексића покренуо платформу против насиља, на коју је од 21. јануара до 17. фебруара стигло 12 пријава против шест запослених.

Пет студенткиња Факултета драмских уметности (ФДУ) у Београду пријавило је за сексуално узнемиравање Ненада Прокића, редовног професора на том факултету и бившег народног посланика.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, након што су глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић пре три месеца пријавиле полицији свог професора глуме Мирослава Мику Алексића, за силовање и сексуално злостављање, и јавно причале о својим траумама, ФДУ је покренуо платформу „ФДУ против насиља“, а највише пријава путем те платформе стигло је против професора Прокића.

Извештај радне групе

Радна група „ФДУ против насиља“ је формирана на иницијативу Студентског парламента са циљем да се отвори директна комуникација са студентима који су доживели било какав облик сексуалног узнемиравања. У извештају групе наведено је да је у периоду од 21. јануара 2020. до 17. фебруара 2021. примљено укупно 12 пријава.

– Девет пријава се односи на сексуално узнемиравање различитог степена, три пријаве се односе на вређање, омаложавање и исмевање студената. Пријављено је укупно шест особа, од тога се на једну особу односи пет пријава, на две особе односе се по две пријаве, а на три особе по једна пријава – наводи се у извештају.

Како су незванично потврдили извори са ФДУ, тих пет пријава наводно се односе на професора Прокића.

Професор Милош Павловић, декан ФДУ, објаснио је да је процес у току и да су пријаве које стижу на платформу анонимне, а има и потписаних.

– Факултет ће процесуирати све пријаве које указују на кршење кривичног законика, а засад таквих случајева није било. Прекршаји не излазе из академских норми, већ су етичке природе. Процедура је у току и на крају ће етичка комисија утврдити да ли је било неких прекршаја – казао је декан.

Процес у току

Професор Ненад Прокић рекао је да зна за само једну пријаву.

– Она је била потписана, али за њу се испоставило да је била грешка, јер су то биле моје фотографије с плаже које сам грешком послао колегиници. Остале ми нису познате и претпостављам да су анонимне и не могу да дам коментар, јер се оне и не дају на увид – објаснио је Прокић.

Извор: Курир