Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Како препознати да имате тромб? Доктор објашњава ЗАШТО НАСТАЈЕ и који лекови могу да буду опасни!

О томе зашто настају тромбови, како их пепознати, открити, али и лечити, говори др Драган Васић, интерниста-ангиолог из Клиничког центра Србије

Др Драган Васић, интерниста-ангиолог, из Клиничког центра Србије открива и који лекови могу довести до стварања тромба и у којим стањима параметар крви који указује на могућност настанка крвног угрушка, д димер, може да расте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У неколико замаља Европске уније и у Канади постојала је сумња и рађена су истраживања о томе да ли након вакцинације Астра Зенека вакцином долази до тромбозе пре свега код популације млађе од 50 година и пре свега код жена. Долазило је, наиме, до локализције угрушака у централном нервном систему, ретко до тромбоиза вена, али је студија показала да је много мањи ризик од вакцинације него од саме короне. Заправо, од 600.000 случајева само један је имао неку од компликација, па је општи став да ту вакцину свакако не треба забранити – каже др Драган Васић.

Три симптома

Код пацијената који су оболели од короне, а који су хоспитализовани, шансе да добију неку форму тромбозе вена крећу се до 20-40 одсто, наводи доктор.

– Најачешће је реч о тромбози венског система доњих екстремитета, тачније потколенице, а симптоми су бол, осетљивост, отечена нога и промена боје коже, попут црвенила. Квржице могу да буду видљиве у случају када је захваћен површински крвни суд, али то је ређе. Тромбоза се јавља у ногама у 90 одсто случајева, а када се јави у руци симптоми су слични – наставља др Васић.

Плућна тромбоемболија јесте ретка минифестација, али је фатална. Карактеришу је бол у грудима, искашљавање крви, убрзан пулс (пробадање и тешко дисање не морају да буду присутни), а ове изражене тегобе приморавају пацијенте да одмах потраже помоћ.

– У мањем бројем случајева угрушак се ствара у артеријама (један одсто случајева), а онда долази до инфаркта, можданог удара, исхемије ноге са претећом гангреном… Бол је у том случају највеће могуће јачине (10 на скали од 1-10), нема дотока крви у потпуности, нога је хладна, бледа, а после и других боја – опомиње др Васић.

Д-димер није једино мерило

Ипак, повишена вредност д-димера у крви не значи и да имате тромб. Може да указује на недавне операције, акутно или скорије крварење, хематом, повреде, трудноћу, болести јетре, разне упале, тј. запаљења, малигне болести, поремећај згушавања крви.

– Вредност овог параметра расте с годинама, па ако је референтна вредност 500, са 55 година биће 550, са 60 година 600. То су непатолошка стања – појашњава доктор.

Тромб може да настане код здравих особа после дужег пута, посебно авионом, а међу факторе ризика спадају и масноће у крви, пушење, контрацептивне пилуле, недовољно узимање воде…

Када тромбоза захвати дубоке вене, она је потенцијално опасна зато што може да дође до плућа.

– У прве две недеље фрагменти тромба који лепршају у зиду вене могу лако да се откаче и изазову емболију плућа, те се те прве две недеље дају инекције које то спречавају. Постоје и савремени лекови у виду таблета које се дају три недеље, а које такође спречавају емболију. Пацијенти треба да мирују током тих пар недеља, јер кретање може да провоцира померање тромбне масе – закључује др Драган Васић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/информер.рс