Србија

Обратите пажњу! ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ „СИНОФАРМ“ ВАКЦИНЕ – Ево шта треба да знате!

ДА ли су кинески званичници заиста признали да су њихове вакцине „неефикасне“, како су пренели многи светски медији, и да ли би то требало да забрине више од милион грађана Србије који су примили једну или обе дозе „Синофарма“? Одговор на ова два питања укратко гласи: не и – не!

Опширнији одговор на ова питања показује и колико је битно пажљиво и прецизно преносити информације о вакцинама, односно колико се ђаво крије у детаљима, односно у овом случају у преводу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је заправо рекао Фу Гао?

Фу Гао је шеф кинеског Центра за контролу и превенцију болести, а светски медији су у суботу под ознаком хитно пренели његово наводно „признање“ да ниједна кинеска вакцина „није ефикасна“. То је изазвало малу панику у земљама које користе једну од кинеских вакцина, попут Србије, у којој је најприсутнија „Синофармова“ вакцина.

Гао, заправо, није ништа „признао“, а поготово не да кинескве вакцине „не раде“. Он јесте изрекао опште познату чињеницу да ефикасност кинеских вакцина, произведених традиционалним фармацеутским техонологијама, дословце „није висока“ у поређењу са вакцинама за чију производњу сре користи најмодернија мРНК технологија.

То је за „South China Morning Post“ потврдио и Лина Тао, кинески експерт за вакцине. Он је објаснио да је Гао поредио цепива које садрже неактивне фрагменте вируса, са савременим мРНК вакцинама, попут „Фајзерове“.

И заиста – није тајна да „Синофарм“, који је у Србији у широкој употреби, има ефикасност од око 75 одсто, док се код „Фајзерове“ вакцине та бројка пење изнад 95 одсто, што је огромна разлика на великим популацијама попут кинеске.

– Нови антитела који генеришу наше (кинеске) вакцине је нижи него код мРНК вакцина. Зато је природан закључак да су наше неактивне и аденовирус вакцине мање ефикасне него мРНК цепива – каже Тао.

Вирусолог Миланко Шеклер каже за „Блиц“ да наши грађани не треба да брину око ефикасности кинеске вакцине „Синофарм“.

– Ја сам прочитао да је слаба ефикасност „Синовак“ вакцине која се уопште не користи код нас. Знам да се користи у Турској, Перуу и Бразилу, али не држите ме за реч. Никада није била опција да наша земља добије те вакцине! Ми за сада од кинеских имамо само „Синофарм“ и њих наши грађани могу слободно да је приме – каже „Шеклер“.

Да је „Синофарм“ вакцина заиста задовољавајуће ефикасна најбоље показују нове бројке које доказују да број новозаражених опада.

Како је за „Блиц“ рекао Саша Јаћовић, директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), колико су безбедне вакцине у Србији говори податак да ниједна забележена нежељена реакција није била опасна по живот.

Кина прелази на мРНК вакцине

Лина Тао, кинески експерт за вакцине, каже да се сада разматра како да се побољша ефикасност кинеских вакцина произведених традиционалним фармацеутским методама. Једна од опција би била да особе које су примиле две дозе, на пример „Синофарма““, у будућности добију и трећу дозу, али неке друге вакцине.

– Ипак, вакцинација би требало да се настави пуном паром. Не треба да чекамо на долазак неке „савршене вакцине“ – рекао је Тао.

Гао је изјавио да би Кина требало да посвети више пажње развоју мРНК вакцина, наводећи да та технологија пружа шансу човечанству за велики напредак у лечењу свих врста болести, попут инфекција, ХИВ-а, рака и генетских обољења.

Од кинеских вакцина, „Синофарм“ је најефикаснији

Према захтевима Светске здравствене организације, ефикасност ковид вакцине треба да буде 50 или више процената, а квалификовани праг за већину вакцина у свету да буду на тржишту је 70 одсто или више.

Од кинеских вакцина најефикаснијом се сматра „Синофармова“, а најмање ефикасном „Синовакова“.

„Синовакова“ је имала проценат ефикасности од 50,4 одсто на тестовима у Бразилу. Подаци о успешности „Синофармове“ се крећу између 75 и 80 одсто, док се за „CanSino“ вакцину тврди да је успешна у 75 одсто случајева. За “Фајзерову” тај проценат износи и до чак 97 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс