Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТО О ОДЛАСКУ НА МОРЕ: Како до корона пасоша? Где на граници траже ПЦР тест и које вакцине признаје ЕУ

Више од годину дана траје непрекидна борба са короном, па не чуди што људи, опхрвани свакодневним проблемима, просто сањају повратак у колико-толико нормалан живот.

Како се ситуација са пандемијом короне на светском нивоу мења практично из дана у дан, тако се мењају и планови за годишње оморе. Уместо да почетком пролећа многи већ имају уплаћене аранжмане или бирају омиљене дестинације и смештаје, сада могу једино да се распитују које ће земље бити затворене, односно у које ћемо државе моћи да путујемо и под којим условима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пред вама је десет најчешће постављених питања и одговора на њих.

1.Како до корона пасоша ЕУ

Грађани Србије који буду желели да путују у ЕУ имаће две или три могућности да дођу до корона пасоша. Први је да добију европски зелени сертификат на основу домаћег доказа о вакцинацији, али земље чланице тек треба да утврде како ће издавати сертификате грађанима трећих земаља.

Други начин је да ЕУ призна директно српске сертификате о вакцинацији ако буду усклађени са европским системом провере информација. Коначно, трећа опција је глобални корона пасош, али је тешко да ће он бити реализован у скоријој будућности, иако се о њему озбиљно размишља.

2.Које вакцине признаје ЕУ

Европска комисија (ЕК) недавно је предложила увођење дигиталног зеленог сертификата за путовања унутар ЕУ, својеврсног ковид пасоша. Међутим, он би се односио само на вакцине које је ЕУ одобрила, а то су до сада цепива која производе „Фајзер“, „Астра-Зенека“, “Модерна“ и „Џонсон и Џонсон“. Одобрење су још затражиле и „Новавакс“, „Кјурвак“ и „Спутњик В“.

Међутим, према предлогу ЕК, државе чланице моћи ће да на својој територији прихвате и друге вакцине осим оних које је одобрила Европска агенција за лекове.

3.Вакцина, ПЦР, брзи тест

Доказ о вакцинацији неће бити једини услов за путовање у неку земљу, већ ће постојати и алтернативни модели. Један од њих ће свакако остати ПЦР тест, односно доказ о негативном налазу у последњих 48 или 72 сата, а неке земље би могле да признају и тест на антитела као доказ да сте прележали болест, те да сте заштићени.

Како се најављује, неке државе ће примењивати тестирање на самој граници, било насумично или за све путнике који долазе.

Дакле, чак и ако неке државе не буду признавале, на пример, руску или кинеску вакцину, моћи ћете да путујете уз претходно тестирање.

4.Шта ће признавати Грци

Министар туризма Грчке Харис Теохарис већ је најавио да ће Грчка сигурно признавати вакцинацију руским „спутњиком В“, односно да ће сви који су њоме вакцинисани моћи без проблема да улазе у земљу.

Извесно је да ће и кинеске вакцине бити на зеленој листи, што је пре нешто више од месец дана најавио и премијер Мицотакис у разговору са председником Кине Си Ђинпингом. Није тајна да је Кина један од највећих инвеститора у Грчкој у последње време, а све више је и туриста из ове земље.

Дакле, Срби који су вакцинисани “синофармом” не би требало да брину.

5.Три варијанте за Грчку

Крајем месеца министри туризма Грчке и Србије требало би да постигну договор о начину на који ће бити дозвољен улазак нашим туристима овог лета.

Како тренутно стоје ствари, Грци ће највероватније прихватати потврде о вакцинацији, а у супротном путници ће морати да доставе негативан налаз на ПЦР тесту. По једној верзији, као трећа опција спомиње се потврда да имају антитела, односно да су евентуално прележали ковид 19.

Зависно од епидемиолошке ситуације, Грци би грађанима Србије могли да отворе границе средином маја.

6.Турска, Египат, Кипар

Како су у више наврата најавили наши туристички посленици, српски туристи би наредног лета, уз потврду о вакцинацији, могли без проблема да летују у Турској и Египту. Они који из било ког разлога не буду вакцинисани, моћи ће, као и до сада, у ове две земље да уђу са негативним налазом на ПЦР тесту.

У току су и разговори са Кипром пошто се Србија још није нашла на списку 56 земаља за које су Кипрани отворили границе уз негативан ПЦР тест.

7.Где сад можемо без теста

Када бисмо у овом тренутку хтели да кренемо на летовање, српски туристи би без икаквих ограничења и захтева могли да се одмарају у Албанији, БиХ, Црној Гори, док би у Бугарску, Турску, Хрватску или Египат могли да уђу, али са негативним ПЦР тестом.

За сада нашим држављанима није омогућен улазак у Грчку, Шпанију, Италију, Кипар.

Дакле, у овом тренутку бисмо могли да летујемо у Неуму, Драчу, Херцег Новом, Будви…

8.Пресудан ЕЦДЦ коефицијент

Да ли ће српским држављанима поједине државе широм отворити врата или ћемо и даље бити на црним листама, умногоме ће зависити и од броја заражених у нашој земљи у датом тренутку.

Све државе се приликом одлучивања воде статистиком, односно коефицијентом Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), који представља број заражених на 100.000 грађана у последњих 14 дана.

Да би неко био у зеленој зони неопходно је да има мање од 25 заражених на 100.000 људи, док Србија тренутно има око 950/100.000 и на корак смо од најгоре црне корона зоне.

Међутим, чак ни улазак у зелену зону нам не гарантује отварање граница, што смо видели прошлог лета.

9.Зависи од броја заражених

Могу многе државе да прихвате потврде о вакцинацији руским или кинеским вакцинама, могу чак и да нас ставе на зелену листу држава са малим бројем оболелих од ковида 19, али то опет неће значити да наши туристи могу слободно да улазе у Грчку, Хрватску, Италију, Шпанију…

Наиме, много тога ће зависити од епидемиолошког стања у појединим државама у датом моменту. Јер ако почетком јуна, на пример, букне корона у Грчкој, нема никакве дилеме да ће Грци затворити границе за туристе, да ли делимично као што је био случај прошлог лета када је рампа спуштена туристима из региона или свим гостима, друго је питање.

10.Проблеми и са повратком

Додатни проблем за све који би на пример сада кренули на путовање, представља и повратак. Наиме, по сада важећим прописима, српски грађани при повратку у домовину такође морају да имају обавезан негативан налаз на ПЦР тесту или иду у десетодневни карантин. Изузетак су само они који долазе из БиХ, Црне Горе, Мађарске, Бугарске, Албаније и Северне Македоније.

У овом тренутку чак не помаже ни доказ да сте вакцинисани.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Блиц