Србија

Ово смо чекали! ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО КАД МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО ПОВРАТАК НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ: Промене могу почети већ следеће недеље!

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, Бранислав Тиодоровић, открио је када бисмо мгли да живимо нормалније.

Наиме, он сматра да ћемо, ако успемо да вакцинишемо три милиона људи, бити у прилици да живимо нормалније. Тиодоровић је рекао да је за повратак нормалном животу потребна обимна вакцинација за што краће време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Било би идеално да у наредних месец до два вакцинишемо три до три и по милиона људи и на тај начин стекнемо колективни имунитет – истакао је Тиодоровић.

Он је указао да се, док не стекнемо колективни имунитет бар до 70 одсто, не смемо опустити и да морамо показати колективну одговорност. Тиодоровић је рекао да ће следећи изазов бити пролеће.

– Стиже нам право пролеће, што ће бити прави изазов за народ који је стално под неким мерама. С једне стране, то може бити добро из психичког угла, али с друге, не смемо заборавити да још увек морамо да поштујемо мере. Људи морају да функционишу али нисмо стекли услове за опуштање. Бројке зависе од нашег понашања, дакле вакцинација, мере, поштовање мера у баштама кафића. Сигурно да имамо више позитивних од оних који се јаве, јер постоје људи који немају симптоме или су они лаки, па не оду лекару, а успут можда некога заразе. Дакле, док не стекнемо колективни имунитет од 70 одсто, не смемо се опустити – рекао је он.

Тиодоровић је оценио да олакшање не можемо очекивати пре јуна.

– Потребно је смањити и хоспитализацију, а према тренутним подацима, болнице примају више него што отпусте. Сви очекујемо да ће до краја следеће недеље тај број почети да опада. Први циљ који сам ја помињао је да број падне макар испод хиљаду. Пре јуна, не можемо очекивати, могли бисмо да смањимо број, али сигурно нећемо моћи да елиминишемо нове случајеве у потпуности. Оног тренутка када број новозаражених падне испод 1.000, па дођемо на двоцифрени број, то ће бити изванредно – рекао је Тиодоровић.

Снимци корона журки, играња кола око споменика Стефану Немањи, призори су који нас шокирају скоро сваког дана.

– Проблем је у нашем менталитету, питање је, шта та омладима чита на Интернету, шта прати, ко су им узори? Не пребацујем ништа народу, знам да је тешко изборити се са променом, али је мене изненадила једна врста себичности за коју нисам веровао да постоји код мог народа. Оне који су правили журке и играли коло, лично тумачим као потпуно одсуство солидарности према ближњима – рекао је он.

Сматра да је увођење обавезне вакцинације за здравствене раднике апослутна потреба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц.рс/Танјуг