Србија

ОВО СУ РАЗЛОЗИ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ: Др Јовановић открива ко ће морати по још једну дозу цепива, а ко НЕКУ НОВУ ВАКЦИНУ

Фото: Pixabay.com

Одређени део вакцинисаних није развио ефикасан имунитет против корона вируса и зато ће бити израђен протокол по којем ће се њима или давати трећа доза цепива или ће можда бити примењена нека нова вакцина, рекла је вирусолог проф. Тања Јовановић, продекан за наставу Медицинског факултета и чланица Кризног штаба гостујући на Радио Београду.

– Вакцине се раде на различитим платформама, биће можда потребно променити антиген који се даје у вакцини, да боље подстакне имунски одговор. Трећа доза би требало да прати мутирање вируса, евентуалне варијанте за које вакцина не би била довољно ефикасна. Као што имамо сезонску епидемију грипа, тако бисмо направили сезонску вакцину која би нас штитила од нових варијанти корона вируса у популацији – објаснила је проф. Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додала, трећа доза се не би давала само због тога што неко није развио квалитетан имуни одговор после вакцинације, већ и због нових варијанти вируса.

Недавно је почела израда Националне студије о ефикасности имунизације против ковида током које ће бити утврђен учинак различитих вакцина, њихова ефикасност, врсте имунитета, дужина трајања имунитета и однос према новим сојевима.

– Неће се анализирати резултати људи који су се самостално тестирали, већ ће бити позиване особе које буду заинтересоване. Испитиваће се не само количина антитела, већ и ћелијски имуни одговор – објаснила је проф. Јовановић.

По њеним речима на почетку је важно да “особа има довољан број антитела, али не било којих, већ неутралишућа антитела”.

– Ако вирус прође прву баријеру са антителима, онда га неутралише ћелијски имунитет. Одређени део популације ни после месец дана од друге дозе вакцине није развио ефикасан имунитет, углавном је реч о старијим људима. Они су резистентни на вакцину.

„Не могу да потврдим да је бразилски сој у Србији“

Последњих дана могло се чути да је бразилски сој корона вируса стигао и у Србију. И да је много заразнији, опаснији и смртоноснији.

– Не могу то да потврдим, ни да демантујем, али је чињеница да ми у лабораторији Института за микробиологију и имунологију радимо секвенцирање вируса, откривамо нове варијанте. Међутим, ми нисмо открили бразилску. Очекујемо да видимо ко је, ако је истина, то урадио – рекла је проф. Јовановић уз подсећање да се после много прича испоставило да британски сој, који је сад доминантан код нас, није смртоноснији, нити доводи до мтежих случајева, већ се само лакше преноси.

Извор: Блиц