Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Метеоролог открио какво нас време чека за празнике! Ускоро топлије , биће преко 25 степени!

Наредних недељу дана обележиће киша, али оно што све након тога занима јесте какво ће време бити за празнике. Метеоролог Бранко Спаравало открио је зашто су тренутно велике осцилације у времену и шта можемо да очекујемо за предстојеће празнике.

– Пролеће би требало да очекујемо у мају. До краја априла би требало да буде нешто свежије од просека, с тим што ће пораст температуре бити од 22. априла. Међутим, температуре изнад 20 степени су реалније да буду почетком маја, а после 10. маја и изнад 25 степени – истакао је Спаравало за телевизију Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што се сви питају јесте какво нас време очекује за празнике и да ли ће моћи 1. мај традиционално да се прослави у природи.

– Постоји могућност да буде краткотрајних пљускова, али треба рећи да су прогнозе за дуже од 10 дана недовољно поуздане. Није довољно прецизно рећи сада да ли ће падати киша за ускршње и првомајске празнике. Очекује се топлије време, али нису искључене ни кише. Тренутно није сигурно – истакао је метеоролог.

Метеоролог је објаснио и да се генерално дешава отопљење и да у последњих 50 година је постигнут само један хладни рекорд код нас, а мноштво топлих рекорда, тако је овај април постигао хладни рекорд који дуго није виђен.

– Овај април је врло занимљив месец, јер је у последњих 50 година једини месец у којем је постигнут хладни рекорд. 2018. године је април месец био најтоплији. Генерални тренд отопљења ће се по свим истраживањима наставити у овом веку. Променљиво време које смо осетили последњих дана је због јаких циклона који омогућавају таква кретање, објаснио је метеоролог.

Подсетимо, до око 20. априла дневни температурни максимуми биће између 6 и 13 степени, што је знатно испод просека за ово доба године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс