Србија

ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ! Доктор Кон открио: Ево зашто потписујемо сагласност за примање вакцине

Због сагласности за спровођење препоручене имунизације, коју је сваки грађанин који је желео да се вакцинише морао да потпише, забринуо се један део јавности и покренуо спекулације о разлозима зашто је то тако.

У разговору са чланом Кризног штаба епидемиологом др Предрагом Коном сазнали смо да нема места оваквим, нити било каквим другим спекулацијама, нити конспиративним теоријама да „доктори и произвођачи овим документом ‘перу руке’ од вакцина“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је препоручена вакцинација, што значи да је добровољна. Свака интервенција која се спроводи на човеку захтева сагласност. Где год одете, у било коју болницу, ви дајете пристанак да учествујете у лечењу и пристајете на прописан начин лечења“, објаснио је др Кон за Б92.нет.

У другачијем случају, према речима епидемиолога, да је вакцинација обавезна, сагласност не би ни морала да се потписује.

Подсетимо, епидемиолог Предраг Кон изјавио је раније, након примања вакцине против ковида, да је вакцина која је регистрована у Србији за употребу сигурна и безбедна и да иза тога стоји Агенција за лекове и медицинска средства.

Додао је да су ставови оних који се противе вакцинацији тренутно „без потпоре“, јер се имунизација одвија на добровољној бази.

„Суштина је у томе да у свему лежи страх од саме вакцине, који је потпуно без основа“, рекао је тада др Кон.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије недавно је објавио да се све вакцине интензивно прате и да су нежељене реакције изузетно ретке – 755 пријављених нежељених реакција за све четири вакцине, што је једна пријављена реакција на 3.973 имунизована грађанина.

Наводи и да су све те реакције биле благе – оток, црвенило, бол, висока температура, бол у мишићима, мучнина и пролазе у року од неколико дана, што, каже, није ништа забрињавајуће, а што је још једна ствар која потврђује да су вакцине безбедне.

Дакле, поред тога што су обавештење и пристанак пацијента обавезна ставка код сваког лечења (па и код вакцине, која је део лечења) и што евиденција о вакцинисанима показује да нема озбиљних реакција које би угрозиле људско здравље, остало је ствар вашег личног избора.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92