Србија

ПОПУШТАЊЕ МЕРА ПО ФАЗАМА: Спрема се и план за организацију СВАДБИ, отварање клубова…

Најављиене погодности за грађане Београда, који су примили другу дозу вакцине против корона вируса, почеће да се реализују од следеће недеље, рекао је за „Блиц“ заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Како је појаснио, прво се креће са попустима за позоришне представе, а умањење ће износити 30 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свако ко дође на благајну моћи ће да оствари попуст од 30 одсто, тако што ће скенирати његов бар код са потврде о комплетној имунизацији, односно доказу да су примили обе дозе вакцине против ковида – рекао је Весић.

Како је појаснио, за то може да се користи папирна потврда, али и она у електронској форми, преко мобилног телефона.

Он је најавио да ће у понедељак разговарати са представницима биоскопа како би иста ова погодост заживела и ту, када се они отворе, с обзиром на то да су због мера Кризог штаба сада затворени.

Ускоро са планом за организацију свадби и мањих догађаја

– Имао сам састанк и са ивент индустријом, очекујем да у понедељак или уторак изађемо са предлогом мера како да се одржавају мањи ивенти, попут рецимо свадби, односно сви мањи догађаји до 50 људи – рекао је Весић и нагласио да је то све рађено у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље.

Како додаје, иде се и са тим како би могли са радом да крену и ноћни клубови уз поштовање мера.

– Сада се припремамо и за то како да се организују фестивали и конгреси – рекао је Весић.

Он је најавио и да ће у понедељак на новом састанку са ивент индустријом учествовати и кабинет премијерке Србије Ане Брнабић.

Са предлозима пред Кризни штаб

– Када будемо добили коначно и за предлог мера за одржавање фестивала и конгреса, изаћи ћемо пред Кризни штаб и предложити да се то усвоји – рекао је заменик градоначелника.

Наравно, додао је, све то зависи од епидемиолошке ситуације.

– Али оно на чему је ивент индустрија инсистирала, а ја мислим да су у праву, то је да изађемо са јаним планом, као што су урадили у Израелу и Великој Британији – рецимо, 15. маја ћемо урадити то, 1. јуна то… Пактично да се иде на попуштање мера по фазама. Јер они морају да знају унапред неколико месеци како би планирали догађаје – објасно је Весић.

Према његовим речима, оно што је обећање, то је да ће Град Београд све своје просторе, као што је рецимо Ташмајдан, током ове године дати по цени коштања, односо без иједног динара зараде. Осим тога, то што треба да плате, могу на 12 рата.

– Практично да их закуп пре концерта не кошта ништа, како би подстакли да што пре почну да се враћају концерти и догађаји и да почнемо да живимо нормално – истакао је и додао да би и грађани за те концерте такође имали 30 одсто попуста.

У припреми и 100 малих концерата

У оквиру Белефа, додао је, у припреми је и 100 малих концерата на малим површинама током јуна, јула, августа и прве половине септембра.

– То би било организовано на трговима, скверовима, где би мали бендови, који нису велике звезде, свирали и добили неки хонорар. Тако желио да помогнемо људима који дуго нису радили ништа, а и да имамо неке догађаје за грађане – каже Весић.

Идеја је да, каже, на концерте, по угледу на Холандију, улазе потпуо вакцинисани грађани и они који имају антигенске тестове, односно ПЦР.

Извор: Блиц