Србија

ПОСЛОДАВЦИ ЋЕ МОЋИ ДА ОТПУСТЕ ОНЕ КОЈИ НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Ево која су људска права оних који ОДБИЈАЈУ ВАКЦИНУ

Фото: Pixabay.com

У популарној емисји „Редакција“ на Курир телевизији гости професор доктор Дарко Ножић, инфектолог и адвокатица Катарина Голубовић говорили су о могућностима обавезне вакцинације и правима оних који не желе да се вакцунишу.

– Приоритетне групе за обавезну вакцинацију би биле оне које раде са људима, првеснствено здравствени радници. Постоје већ обавезне вакцине за болести које су много мање заразне од короне. Рецимо за хепатитис б. Затим људи који раде у старачким домовима, полицајци, војска, сви они који раде у неким групама и који долазе у непосредни контак са становништвом – каже инфектолог професор доктор Дарко Ножић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А да ли они који не желе да приме вакцину треба да имају право на правну помоћ одговорила је адвокатица Катарина Голубовић.

-Свако има право на правну помоћ. Ја претпостављам да ће тако и ићи ако дође до обавезне вакцинације… Прво ће то бити за одређене категорије, они који су у већем ризику, а тек онда баш уколико дође да не уроди плодом онда ће се увести обавезна вакцинација за све категорије – каже Катарина и додаје:

– Што се тиче угрожености људских права оних који не желе да приме вакцину она могу бити угрожена у зависности од тога каква се принуда према њима спроводи. Принуда у смислу не пуштања лица у одређени колектив, то није, али ако би послодавац одлучио да онемогући право на рад човеку који не жели да се вакцинише, то би било задирање у право – објашњава Катарина Голубовић, адвокатица.

Извор: Курир.рс