Србија

ПОТПИСАЛИ СУ ВЕЛЕИЗДАЈУ И СЛОМИЛИ СРБИЈУ, А ОНДА ЈЕ НАСТАО ПОГРОМ НАПРЕДЊАКА: Гађали су их каменицама, тукли „обојеним“ моткама

Први напредњаци који су основани у Србији у време кнеза Милана Обреновића, одрекли су се српских интереса, српског народа преко Дрине, Саве и Дунава, Косова и Метохије, старе српске историје, па и старог српског календара, а свој суверенитет су предали у руке Аустроугарске без чије сагласности Србија није смела да потпише ниједан уговор са било којом земљом.

Акт велеиздаје се десио на Видовдан, 28. јуна 1881. године у Земуну, на територији Аустроугарске, када је Чедомиљ Мијатовић, министар финансија и иностраних дела потписао Тајну конвенцију, испричао је историограф и књижевник Радован Калабић у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је открио да су разлози за овакву велеиздају били личне природе.Кнез Милан је већ фебруара 1882. године добио наследну краљевску круну коју је одмах признала Аустро-Угарска. Сам Чедомиљ Мијатовић је тајно добио титулу аустроугарског грофа, коју, какве ли ироније, никада није могао да користи. У Србији је није могао користити, а потом ни касније кад се обрео у Лондону, јер је Британија била у рату са Аустроугарском, а након рата, нестала је држава која му је ту титулу дала – објаснио је Калабић.
Он је казао да је најпре председник Владе, суверениста Јован Ристић одбио Бечки ултиматум од 5. октобра 1880. године, па је био приморан на оставку.

Онда је од појединаца из различитих странака формирана нова влада и они су одмах потписали са Бечом тај крајње неповољни трговински уговор. Наредне године је формирана Напредна странка као четврта странка на политичкој сцени. Они су били европејци који су сматрали да је Србија конзервативна, заостала, и да је потребна брза реформа и модернизација. Једна од тих ствари је била обавеза изградње железнице, која је била предмет такве корупције да ју је и Емил Зола описао у свом роману „Сребро“ – казао је Калабић, објаснивши и улогу породице Ротшилд у читавом случају.

Он је испричао како су напредњаци одмах по формирању повели рат против Српске православне цркве, увели порез на сваки црквени чин, протерали митрополита Михајла, јер се томе супротставио, смењивали владике…

Председник владе је био Милан Пироћанац, ту је био и Милутин Гарашанин, али главне личности су биле најпре Чедомиљ Мијатовић, па Стојан Новаковић који је био Чедомиљов лични интимус. Они су за девет месеци сломили Србију. За време њихове владе, избила је Тимочка буна 1883. године и довели су Србију до ивице грађанског рата. Напредњаци су одступили 1888. године, враћен је Јован Ристић за председника Владе, који је вратио и митрополита Миихајла, донет је и радикалски устав исте године. Краљ је морао да абдицира наредне године чим је примио три милиона рубаља које је тражио – испричао је Калабић.
Међутим како је казао, многе последице напредњачке политике су биле неповратне и остале до дан данас.
Он је навео и како се народ сурово обрачунавао са напредњацима и по Београду и по малим локалним срединама.

– Наступио је погром напредњака. Гађали су их каменицама, тукли „обојеним“ моткама, да не кажемо каквим, било је јахања напредњака… – набраја Калабић.

Он је испричао како је у том напредњачком периоду био и један занимљив покушај атентата на краља Милана у Смедереву, покушајем да се удави у септичкој јами испод нужника. Зашто се такав атентат зове „смедеревски намештај“, како се то све издешавало и како се краљ Милан спасио дављења у фекалијама након што је упао у јаму, као и многе друге детаље овог срамног периода историје, можете погледати у емисији.

Извор: helmcast.rs