Спорт

Потпуни хаос! Сукоб букти! ЂОКОВИЋ ПРОТИВ НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА! Рат који прети да поцепа тенис!

На једној страни је Новак Ђоковић, док са друге стоје Роџер Федерер, Рафаел Надал и Енди Мареј

Шпанска „Марка“ пише о сукобу, грађанском рату, који би могао да поцепа светски тенис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасно је да се спрема земљотрес у „белом спорту“, ако се ускоро нешто не промени. Пандемија коронавируса смањила је и за више од 40 одсто зараде тенисера. С друге стране Новак Ђокоивћ покушава да помогне слабије рангираним играчима, али његово Удружење професионалних тенисера (ПТПА) дочекали су на „нож“, те га сви гледају као непријатеља.

АТП је прошле године променио правила како играчи који су чланови ПТПА не би могли да постану и чланови Савета играча, то се јасно односило на Новака Ђоковића, јер су га играчи јавно подржали и тражили да се врати у АТП.

Вероватно ће много тога бити решено од 11. априла када почиње турнир у Монте Карлу, играчи ће вероватно тада јавно желети да се огласе и најаве промене.

Васек Поспишил је направио скандал у Мајамију, када је намерно губио поене, претио и да ће тужити АТП. Тада је открио да су ПТПА и АТП имали састанак иза затворених врата.

– Андреа Гаудензи је викао на мене на састанку играча јер сам покушао да уједниним играче и то добрих сат и по – рекао је Поспишил.

– Уколико желите да ме избаците, радо ћу тужити читаву организацију – викао је на терену Поспишил.

Новак Ђоковић се врло брзо након тога огчасио и пружио подршку пријатељу. Јасно је поручио АТП да се неће предати без борбе.

– Због свега, тренутно нисам у Мајамију. Међутим, Васек Поспишил је мој добар пријатељ и саосећам са њим свим срцем. Играчи на туру ће се сложити да је он један од момака са највећим интегритетом и човек који брине за добробит свих других тенисера. Надам се да ће играчи схватити значај заједништва – написао је тада Ђоковић.

И Александар Зверев је престао да ћути. Оплео је по АТП због начина бодовања, питао како је ин иза Роџера Федерера који није играо годину дана. Новака Ђоковића подржали су и Дијего Шварцман и Милош Раонић, а против АТП-а је иступио и Рус Андреј Рубљов.

Пре неколико месеци потпредседник немачке тениске асоцијације Дирк Хордорф, критиковао је Роџера Федерера, он сматра да је Швајцарац директно утицао на то да се одржи у врху листе најбољих тенисера на свету.

– Федерер је утицао да се промени модел бодовања како би себе заштитио. То је неодговорно и прилично непоштено – казао је тада Хордорф и додао да је Швајцарац, само због „замрзавања“ бодова и промене система услед пандемије, остао при врху листе.

Надал и Федерер упорно говоре да раде све што је у интересу играча. АЛи, тенисерима је очигледно јансо да није тако. Нису утицали на повећање зараде у уводним колима Аустралијан опена, иако је Надал рекао “да оно што они раде не причају на сва уста”.

ПТПА као организација жели да обухвати и мушки и женски тенис, а жели да промени однос зарада у тенису јер у овом моменту играчи узимају 50 одсто прихода, а турнир другу половину. Желе да се изборе за веће награде играча, како би играчи који се не налазе у Топ 100 могли да живе искључиво од тениса, а не да упоредо раде још неки посао.

На друштвеним мрежама се шири таг “#плаyерсвоице” који означава оне који се налазе уз АТП и који желе да промене нешто и док су многи незадовољни Федерер позива на јединство, док Надал тврди да је АТП већ урадио довољно. Тениски стручњаци и аналитичари сматрају да ће у случају да Новак успе да изгура своје ПТПА бити његова највећа заоставштина од које ће плодове убирати тенисери и за 30 година.

Марка наводи како ПТПА још није показала конкретна решења проблема, те да је тенис на раскрсници. Или ће њихова идеја умрети или ће добити масовну подршку која је потребна за успех.

– Али, знајући колико се Новак Ђоковић бори за оно што жели, сага ће се наставити – закључак је Шпанаца.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс