loading...
Свет

Потпуни преокрет! БАЈДЕН ДИЖЕ РУКЕ ОД УКРАЈИНЕ? Пружамо подршку Кијеву, али…

САД пружају подршку Кијеву, али одлука о ступању Украјине у НАТО се налази у компетенцији руководства Северноатланске Алијансе, изјавила је на редовном брифингу представница Беле куће Џен Псаки.

– То (чланство у НАТО) је неко време била тежња Украјинаца. Већ дуго времена разговарамо о овој жељи Украјине. Снажно је подржавамо, сарађујемо са њом и радимо на одбијању акција које је дестабилизују – рекла је она.

– Међутим, о томе ће одлуку донети НАТО – закључила је Псаки.

Она је додала да Вашингтон разговара са Кијевом и о расту напетости на истоку земље и кршењима прекида ватре који су учестали.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски у разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да је најактуелније питање за Кијев добијање акционог плана за чланство у НАТО.

– Желимо да реформишемо нашу војску и војни сектор, али се Русија не може задржати само реформама. НАТО је једини начин да се оконча рат у Донбасу. Акциони план за чланство би био прави сигнал за Русију – рекао је Зеленски.

Како се наводи, Зеленски је информисао генералног секретара НАТО-а да „Русија довлачи трупе на границу са Украјином и повећава њихов степен готовости за офанзиву“.

Кремљ је касније изразио сумњу да ће Украјини чланство у Алијанси нешто донети.

– Дубоко сумњам да ће то некако помоћи Украјини да реши унутрашње проблеме. Мислимо да ће то још више погоршати ситуацију – рекао је новинарима портпарол Кремља, коментаришући речи Зеленског.

 

Извор: rs.sputniknews.com