Србија

Потпуни преокрет! ДОЗВОЛА ЋЕ ТРАЈНО БИТИ ОДУЗИМАНА? Могуће велике промене у закону о безбедности у саобраћају!

Нови закон о безбедности у саобраћају непоходан је због нових изазова и до краја године могли бисмо да возимо по другачијим правилима.

Агенција за безбедност саобраћаја предложиће да у оквиру измене Закона о безбедности саобраћаја буде предвиђено и трајно одузимање возачке дозволе и возила несавесним возачима који нису спремни да промене понашање, најавио је директор те Агенције Душко Пешић.

Као разлог, Пешић је навео да је у Агенцији током осам година било више од 8.000 возача који су сакупили 18 казнених поена и морали поново да прођу обуку, али да су међу њима била и 32 возача која су до сада два пута изгубили возачку дозволу.

Међу онима који су сакупили 18 казнених поена било је и 12 доктора наука. И даље највише процентуално страдају пешаци. Од почетка године страдало је троје деце пешака.

„Апелујемо на родитеље да поведу рачуна где се то деца крећу јер број незгода који се појављује са децом постепено и полако почиње да буде упозоравајући“, навео је Душко Пешић.

Из Комитета за безбедност саобраћаја такође упозоравају да се мора нешто учинити да не би и ове године, у којој се мање вози, имали исти број жртава као претходних.

„Од почетка године 15 људи је погинуло зато што није имало везан појас – од тога, шест је погинуло приликом превртања. Везивање појаса није лични избор. Мислите на вашу децу на вашу супругу јер невезивањем појаса остављате их саме“, навео је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Да је закон преко потребан, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја, говори и податак да највише страдалих у саобраћајним незгодама чине возачи и путници у путничким возилима – око 46 одсто, да четвртину свих погинулих у саобраћају чине пешаци, док је сваки десети усмрћени мотоциклиста.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2021.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930