Свет

РАКЕТИРАН ИЗРАЕЛ: Одмах су полетели авиони, у току су жестоки удари (ВИДЕО)

ДРУГИ дан заредом из Газе су испаљене ракете на израелску територију.

У четвртак је такође извршен напад на Дан независности Израела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према локалним извештајима, ракета је активирала аларме у кибуцу Холит и Сдех Аврахам југоисточно од појаса Газе, у близини египатске границе.

Међутим, наводно је пројектил пао на отворено поље без последица. Није било речи о томе да ли је систем противваздушне одбране „Гвоздена купола“ активиран или није ни покушао да обори пројектил. У четвртак је такође једна ракета испаљена на Израел и она је пала у поље.

Међутим, израелски авиони су извели неколико ваздушних напада у источној и централној Гази рано ујутру у петак, што је уједно и први петак од почетка Рамазанског поста.

Газа је и даље под скоро потпуном блокадом Израела, који јој блокира приступ основним потрепштинама попут горива и лекова. Готово половина становништва је незапослено, а исти број је у сиромаштву, док се у ваздушним нападима руше његове зграде и институције.

Са отприлике 1,85 милиона људи нагураних на само 362 квадратна километра, Газа је трећ најгушће насељена територија (држава) на свету; комбиновани услови довели су до тога да је Газа названа највећим светским затвором на отвореном.

Иако је више од половине израелских грађана примило најмање једну дозу вакцине против САРС-КоВ-2, болест наставља да бесни унутар Газе, где је пријављено више од 20.000 активних случајева КОВИД-19 и 35 одсто тестова је позитивно – запањујуц́е висока стопа преносивости.

Извор: Srbijadanas.com