Србија

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Овај српски град прети да постане ново ВЕЛИКО ЖАРИШТЕ

Расте број заражених и хоспитализованих од Ковида 19 у Новом Пазару, Сјеници и Тутину. Али, овај део Србије има и најмањи број вакцинисаног становништва, међу којима је и велики део здравствених радника. Оправдано се страхује да се не понови прошлогодишњи јунско-јулски сценарио, када је овај крај био највеће жариште у Србији.

У тренутку када становници из земаља у региону долазе у Србију да се вакцинишу, јер им државе нису обезбедиле довољно вакцина, у Новом Пазару, не могу да их потроше, јер нема заинтересованих. Локални здравствени званичници то тумаче ширењем гласина на интернету које доводе грађане у сумњу у безбедност и ефикасност вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Чекаћу са вакцином. Нисам сигуран у њен састав. Мислим да нам није све речено – каже Елвир којег смо затекли док чека дете из школе.

Амела, каже да познаје људе из свог окружења који су имали нежељене појаве након вакцинације. Али, ни она као ни Елвир нису били категорични да неће примити цепиво. Само су како кажу, сумњичави.

Статистика је неумољива. Број вакцинисаног становништва који не прелази шест одсто, упалио је аларм. Зато је директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша већ два дана у Новом Пазару. На трибинима на три факултета, разговарао је са студентима и грађанима.

– У вакцинама нема материја животињског порекла. И то је веома битно да знају становници овог дела Србије, у којем је већинско муслиманско становништво. У већини држава, за разлику од Србије, немате могућност избор вакцине. Узмите ону која вам је на располагању данас – рекао је Марјан Ивануша на трибини на факултету у Новом Пазару.

Марко Ољача, из друштва Кораци, који је предводио делегацију стручњака која је обишла овај крај Србије, како би посредовали у процесу иминизације, каже да је најбитније разговарати са људима који имају функције, јер они треба да буду пример вакцинације.

– Ако би се рецимо верске вође у неком селу, први вакцинисали, онда постоји велика вероватноћа да ће га следити један већи број њих. Зато је битно да причамо са људима – каже Ољача.

Извор: Блиц

Ознаке