Регион

Регион на ногама! Кина би Црногорцима могла да заузме луку Бар, део територије, можда чак и железницу! Ево шта се дешава!

Црногорски министар финансија Милојко Спајић затражио је у писму упућеном кинеској Ексим банци, у које је Побједа имала увид, продужење периода расположивости кредитних средстава, грејс периода и рока отплате за три године.

Писмо је написано након што је потпредседник владе Дритан Абазовић у Европском парламенту тражио помоћ како би Црну Гору, према наводима Побједе, “ослободио доминације Кине и Русије”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Русије су, за сада, одговорили стопирањем свих туристичких летова према Црној Гори, а кинеска банка је, за почетак, пристала на први захтев и пролонгирала рок за повлачење кредитних средстава за завршетак прве деонице ауто-пута, који је истекао 14. априла.

Спајић је тада рекао да је тај потез уштедео земљи 128 милиона евра.

У тексту Побједе се критикује тон и садржај Спајићевог писма, које је, тврди лист, засновано на цитатима из кредитног уговора владе и Ексим банке, објављеног у Службеном листу 2014. године, а “које је Спајић сматрао погодним за изражавање своје потребе да му се олакшице продуже за још три године”.

Раније је министар економског развоја Јаков Милатовић казао како је уверен да ће Црна Гора и Кина наћи начин да се договоре око отплате дуга за аутопут.

У току су преговори са Кинезима о одлагању отплате главнице, која је требало да почне у лето ове године. Такође преговара се са институцијама ЕУ да овај кредит рефинансирају јефтинијим европским кредитима. У међувремену су се грађевински радови наставили споријим темпом. Међутим, оно што је спорно – у случају спора са Кинезима, црногорски парламент не арбитрира. Према кинеским судовима – ако је незадовољна динамиком плаћања, Кина би могла да захтева плаћање целокупне главнице. Могли би да заузму луку Бар или део територије, па можда чак и железницу.

“Више од 90 одсто пута је готово и до краја године би требало да буде готова ова најзахтевнија деоница. Мислим и да ће се наћи начин да се испреговара одлагање отплате главнице”, казао је Милатовић у гостовању на ХРТ-у.

Додао је како постоји и интерес од стране Европске уније да се кредит рефинансира како би се вратио кинески дуг.

Милатовић је поновио, како преноси портал ХРТ-а, да није добро што је кредит узет у доларима. Изразио је наду да ће Црна Гора бити следећа нова чланица ЕУ, при чему Хрватска може одигради значајну улогу.

Сведени на авио-дестинацију

Милатовић је нагласио да је Црна Гора, управо због недостатка аутопута сведена на то да буде искључиво авио-дестинација, преноси ХРТ.

Министар је навео да је оптимиста када је у питању предстојећа сезона, јер се ситуација с коронавирусом стабилизовала, а ускоро ће кренути и масовна имунизација.

“Улазак у Црну Гору је слободан за пограничне земље: Хрватску, БиХ, Србију, Албанију и Косово и Сјеверну Македонију. Баланс између економије и здравља је јако важан, нарочито за земље које су усмерене према туризму. Врло смо тешко преживели прошлу годину, просечна нето плата је око 530 евра, економија је пала више од 15 одсто. Влада доноси пети сет мера за помоћ предузетништву”, казао је.

Издавање обвезнице од 750 милиона евра Влади је дао “кисеоника” да се издржи наредни период, додао је Милатовић.

“Морамо бити оптимисти”, закључио је.

Руси битан фактор

Говорећи о продају црногорских некретнина Русима казао је као су Руси битни део економије. Важније је, каже, унапредити демократизацију и правила игре, те да сви у регији морају разговарати како би пронашли боља решења.

Свети Стефан, казао је – није продат, већ дат у закуп, а мештани и инвеститори су у преговорима како би плаже отворили и за грађане.

Милатовић је изразио задовљство састанцима с успешним хрватским привредницима и министрима Здравком Марићем и Томиславом Ћорићом. Данас ће се састати с министарком туризма Николином Брњац.

Жеља им је, како је казао, представити визију нове црногорске владе у циљу унапеђења односа.

 

 

 

 

 

 

Извор: ХРТ