Свет

САОПШТЕНИ ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА! Тражиће хитну вакцинацију деце!

Вашингтон — Фармацеутске компаније Фајзер и Бајонтек саопштиле прве резултате испитивања своје вакцине против коронавируса код деце узраста од 12 до 15 година.

Према њиховом саопштењу, вакцина је изазвала реакцију антитела код испитане деце, што, како оцењују, ствара услове да за неколико недеља затраже одобрење за хитну употребу у Сједињеним Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алберт Бурла, председнк и извршни директор компаније Фајзер, изјавио је да се нада да би вакцинација могла за започети пре почетка следеће школске године.

Према његовим речима, Фајзер у наредним недељама планира да затражи хитно одобрење америчке Управе за храну и лекове и других регулатора широм света.

Фајзерова вакцина већ је одобрена за примену код људи узраста од 16 година, а нова студија показала је да ће вакцина бити делотворна и код адолесцената школског узраста, преноси Глас Америке.

Клиничко истраживање спроведено на 2.260 адолесцената узраста од 12 до 15 година показало је да је вакцина била ефикасна у 100 одсто случајева.

Учесници клиничког истраживања добро су подносили вакцину – а нежељен ефекти били су у складу са оним који су забележени међу добровољцима узраста од 16 до 25 година – током тестирања одраслих.

Конкретни нежељени ефекти код адолесцената нису наведени. Код одраслих особа су, до сада, углавном били умерени – подразумевали бол на месту убода, главобољу, температуру и умор.

Такође, код тинејџера је месец дана након друге дозе мерен ниво антитела која неутралишу вирус. Утврђено је да су закључци упоредиви са учесницима студије узраста од 16 до 25 година.

Стручњаци сматрају да ће вакцинација деце свих узраста бити кључна за заустављање пандемије и постизање колективног имунитета, а помоћи ће и да настава у школама, барем у виши разредима, почне да изгледа нормалније после вишемесечних поремећаја.

До средине године се очекује и да Модерна објави резултате истраживања своје вакцине међу адолецентима од 12 до 17 година. Истовремено, америчке здравствене власти одобриле су обема компанијама да почну клиничка тестирања међу децом старости од 6 месеци до 11 година.

Деца чине око 13 одсто укупног броја заражених у Америци.

Иако је вероватноћа да ће се деца развити тешке симптоме Ковида 19 много мања него када је реч о одраслима, од те болести је само у САД преминуло најмање 268 деце, док је више од 13.500 хоспитализовано, показују подаци америчког Удружења педијатара.

Мањи број је развио и озбиљно инфламаторно стање повезано са коронавирусом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америке