Русија

Ситуација је алармантна! КИЈЕВ БОМБАРДУЈЕ! Захарова открила узнемирујуће информације!

Кијев довлачи технику и наоружање на линију контаката на југоистоку Украјине и не може бити говора о потезима власти у правцу нормализације ситуације, а Европска унија затвара очи пред расположењем да се конфликт у Донбасу реши војним путем, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

О каквој ‘уздржаној акцији’ и чак о ‘корацима ка решењу’ кијевских власти се може говорити у условима када се на линију контакта активно довлачи оружје и опрема Оружаних снага Украјине, а предграђа Доњецка се свакодневно бомбардују украјинским гранатама и минама од којих умиру цивили, укључујући и децу?“, наводи се у коментару Захарове на сајту Министарства спољних послова Русије, који преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Цинично изгледа повлађивање украјинском миту о многобројним руским јединицама распоређеним на граници, упркос чињеници да су у ЕУ, чини се, и сами збуњени цифрама које им је пружио Кијев. И то у условима када у Бриселу не само да затварају очи пред расположењем кијевских власти да насилно решавају сукоб на југоистоку, него их, вољно или невољно, и сами подржавају, каже Захарова.

Она је навела да није могуће на другачији начин схватити повремене изјаве руководства ЕУ, упућене Кијеву, попут оне: Ми смо на вашој страни.

Могуће је, да је време да европско руководство, уместо подршке украјинским властима, почне да подстиче Кијев на одустајање од агресивне милитаристичке реторике. И да савесно испуњава обавезе преузете у складу са пакетом мера из Минских споразума на самитима у нормандијском формату. У супротном, нема сумње да је управо Европска унија, чији се став готово не разликује од украјинског, заузела одређену страну у сукобу и активно се препушта националистичкој политици кијевских власти, рекла је она.

Захарова додаје да ЕУ на тај начин сноси одговорност и за последице те политике, укључујући драстично и агресивно кршење права и слобода руског становништва у Украјини, као и оживљавање идеологије неонацизма и десничарског екстремизма.

Захарова је рекла и да Русија очекује да ЕУ престане да шири озбиљне дезинформације о руској агресији против Украјине и да почне да трага за тим како да се нормализује сарадња с Москвом.

Она је додала да то иде у прилог тежњи Брисела да стекне стратешку аутономију у односу на партнере са друге стране океана у новом мултиполарном свету.

 

 

 

 

 

 

Извор Еспресо.рс/Танјуг