Србија

Сјајна вест! 86 МИЛИОНА НЕПОВРАТНЕ ПОМОЋИ, ВЕЛИКА, ВАЖНА И ДОБРА СТВАР ЗА СРБИЈУ! Хитно се огласио председник Вучић!

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је потписивању Финансијског споразума за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину велика вазна и добра ствар за србију

– Велико ми је задовољство што могу да поздравим 27 амбасадора ЕУ и шефа делегације ЕУ у Београду, и да им се захвалим на великој подршци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи ЕУ, реч је о средствима која се наменски троше за програме и пројекте који су унапред договорени. То су пројекти, који су структуралног типа, од развоја и напретка нашег образовања, нашег предузетништва, наших иновационих могућности, заштите животне средине, до напретка владавине права.

Велико хвала ЕУ, пред нама је још много посла! Наредних дана биће још важних пројеката, отварања фабрика, деоница наших ауто-путева. Озбиљношћу и одговорношћу гледаћемо да одговоримо на пажњу коју нам поклањат – написао је председник.

Споразум је потписала министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

– Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи, бескрајно хвала Европској унији, али и грађанима који су могли да потроше новац на било шта друго у својим земљама – рекао је председник Вучић.

Како је рекао председник, новац ће бити уложен у пројекте структуралног типа, од развоја образовања и предузетништва до напретка у области владавине права, па до енергетике и зелене агенде, као изградње пречиштача отпадних вода.

– Овде је реч о средствима која се наменски троше, на пројекте који су унапред договорени – објаснио је Вучић.

Он је најавио своју посету Бриселу, која почиње у недељу.

– Биће то напорни дани, али веома важни за нашу Србију – казао је председник.

Споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Други део ИПА програма износи 122,37 милиона евра за који је ЕУ издвојила 86,06 милиона евра бесповратних средстава док ће остатак, односно 36,31 милион евра бити обезбеђен као национално су-финансирање.

Министарка Јоксимовић навела је да је ово наставак дела посла који имамо са ЕУ, то јест други део ИПА пакета.

– Данас смо потписали 86 милиона евра неповратне помоћи – рекла је Јоксимовић.

Финансијски споразум који се данас потписује вреди 86 милиона евра и подељен је у три велика блока (целине):

Први блок вредности 14,5 милиона евра

– Демократија и управљање, што укључује Инструмент за европске интеграције (подржава приближавање правне тековине ЕУ и боље стандарде у одређеном броју сектора) и подршку учешћу Србије у програмима ЕУ као што су Ерасмус плус програми за образовање, Хоризонт 2020 – намењен истраживању и иновацијама и Цосме за предузетништво.

Укупна вредност овог блока програма је 14,5 милиона евра.

– У оквиру блока о заштити животне средине, мерама везаним за климатске промене и енергији, постоје две компоненте.

Прва је велики програм од 45,55 милиона евра за сектор заштите животне средине. Ово финансирање обезбедиће изградњу капацитета за институције укључене у управљање пројектима намењеним заштити животне средине. Омогућиће регионални мониторинг водних подручја Дунава, Саве и Мораве, као и боље прац́ење квалитета ваздуха на целој територији Србије. Изградиће се постројења за пречишћавање отпадних вода за градове Лозница, Чачак и Сокобања.

Као део подршке, планирана је и подршка националним институцијама које ц́е оперативно управљати новосадским регионалним системом управљања отпадом. На крају, велики део средстава посвећен је спровођењу иницијалних акција планираних у контексту Зелене агенде.

Очекивани резултати укључују и савремен начин третмана отпадних вода за становништво (по броју еквивалентно за 158.000 грађана) Србије. У циљаним градовима, проценат грађана који имају користи од пречишћавања отпадних вода повећаће се са садашњег просека од 55% на 80% грађана тих градова. Подршка новосадским институцијама одговорним за развој и управљање регионалним системом управљања отпадом, омогућиће благовремену примену система у складу са потребним стандардима. Биће успостављени системи за надзор квалитета ваздуха и воде, са модерним јединицама за надзор на целој територији Србије.

Други део блока подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност

– Други део тог блока је подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност који је посебно намењен за финансирање пројеката у Србији, у вредности од 9 милиона евра – истакла је Јоксимовић.

Програм ће подржати пројекте којима ће зграда бити накнадно модификоване, дорађене и адаптиране у складу са стандардима енергетских перформанси утврђених Директивом о енергетским својствима зграда, што ц́е у будућности довести до смањења емисије угљен-диоксида.

Трећи блок 17 милиона евра

Коначно, велики блок програма (17 милиона евра) посвећен је сектору конкурентности, у оквиру ЕУ плана за економски опоравак (од последица изазваних) ковидом-19.

Очекује се да ће ова подршка омогућити унапређење економског раста у циљаним општинама, као и побољшање социјалне инфраструктуре и социјалне кохезије, те надоградњу туристичких / културних објеката и унапређење вештина и способности заинтересованих страна као део примене Стратегије развоја туризма Републике Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс