Србија

Сјајна вест! ОД ДРЖАВЕ СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ПОМОЋ! Умањиће вам рачуне и до 20 одсто: Право на њу има ТРИ МИЛИОНА домаћинстава!

Поред замене столарије у домаћинствима, коју ће држава и локалне самоуправе суфинансирати са половином средстава, у оквиру планова унапређења енергетске ефикасности биће субвенционисана и замена пећи, односно индивидуалних ложишта у домаћинствима.

И ако ће тачни износи субвенција и критеријуми за пријаву грађана тек бити дефинисани јавним позивом, очекује се да би кроз овај програм могло да буде замењено чак 1,2 милиона ложишта која тренутно не испуњавају еколошке стандарде. У ресорном министарству верују да овај посао може да се заврши у наредне три године, што ће омогућити да рачуни грађана буду 15 до 20 одсто нижи, било за топлотну или за електричну енергију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Субвенције су намењене за прелаз индивидуалних ложишта на енергенте који не нарушавају здравље и животну средину.

– У новим законима из области енергетике биће забрањено да се гума и пластика користе за сагоревање, али ће и онима који користе угаљ и мазут бити дат рок до краја године да пређу на чистије и здравије изворе енергије, било да је у питању пелет, гас или електрична енергија. Свесни смо да многи то не могу да ураде сами и због тога ћемо, као и кад је у питању замена столарије, и то подржати кроз управу за енергетску ефикасност, али и кроз фондове којима управља Министарство заштите животне средине – рекла је министарка Зорана Михајловић.

Како су објаснили у Министарству рударства и енергетике, детаљи попут укупног износа субвенција, критеријума за пријаву или врсте пећи коју ће грађани моћи да набаве, биће прецизирани јавним позивима који ће ускоро бити расписани.

– Разматра се више модела, а први је у сарадњи са локалним самоуправама. Оквирни план је да министарство шаље јавни позив ка локалним самоупавама, а затим се оне јављају са својим средствима и предлозима за мере – да ли би финансирале замену столарије, изолације, сређивање фасада, замену пећи. Након тога ће општине расписати јавни позив за фирме које се баве производњом и продајом ових материјала, и када направе селекцију објавиће списак одабраних фирми – наводе из Министарства.

Тада ће грађани моћи да оду у неко од предузећа са списка, и тамо директно затраже профактуру за радове, са којом се јављају у општину и подносе захтев за субвенцију.

– Јавни позив за локалне самоуправе требало би да буде расписан већ крајем априла, затим следи позив за предузећа, док ће јавни позив за грађане бити расписан у јуну – истичу из Министарства и додају да ће и ту постојати одређена селекција, пошто највероватније неће бити средстава баш за све заинтересоване.

Како су нам објаснили, ово је један пилот пројекат у коме ће део критеријума дефинисати држава, а део локалне самоуправе. Истичу да ће фаворити за добијање средстава бити општине и градови који се определе да суфинансирају више мера, на пример – замену столарије, сређивање фасада и замену котлова.

Из Министарства кажу да ће свакако постојати одређени лимит укупне вредности радова, а држава ће средства уплаћивати директно предузећима која ће изводити радове.

Помоћ за три милиона домаћинстава

Како је најављено, у јуну ове године биће основана Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, након чега ће се општине и градови, али и фирме пријављивати за учешће у програму подстицања мера енергетске ефикасности у домаћинствима и замене пећи. До лета би требало да се крене са првим јавним позивима, што значи да би на јесен било већ конкретних резултата.

Право на ову помоћ имало би око три милиона домаћинстава, а према плану, до краја године, нову столарију имало би око 10 одсто домаћинстава.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Блиц Бизнис