Србија

Сјајна вест! Огласила се министарка Михајловић: СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ! Ево када можете да се пријавите!

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић најавила је субвенције државе за повећање енергетске ефикасности заменом врата и прозора, као и за решавање питања индивидуалних ложишта. Истакла је да држава свакодневно у свакој области, ради на томе да животна средина буде здравија и кроз доношење прописа и кроз инспекцијски надзор

Министарка је у саопштењу навела да ће држава кроз нову Управу за енерегетску ефикасност, која ће бити формирана у јуну, помоћи грађанима који користе индивидуална ложишта да пређу на енергенте који не нарушавају здравље и животну средину.

Истакла је да су после саобраћаја и великих енергетских постројења као што су термоелектране, највећи загађивачи индивидуална ложишта, којих у Србији има око 1,2 милиона, а у којима се за сагоревање користе и угаљ и мазут, а неретко и гума и пластика.

– У новим законима из области енергетике, биће забрањено да се гума и пластика користе за сагоревање, али ће и онима који користе угаљ и мазут бити дат рок до краја године да пређу чистије и здравије изворе енергије, било да је у питању пелет, гас или електрична енергија. Свесни смо да многи то не могу да ураде сами и због тога ћемо, као и кад је у питању замена столарије, и то подржати кроз Управу за енергетску ефиканост, али и кроз фондове којима управља Министарство заштите животне средине – рекла је Михајловићева.

Такође, навела је и да ће након формирања нове Управе, локалне самоуправе урадити правилнике, а грађани ће се њима пријављивати, путем јавних позива, за субвенције до 50 одсто за повећање енергетске ефикасности заменом врата и прозора, као и за решавање питања индивидуалних ложишта.

– Грађани ће ове субвенције моћи да користе на целој територији Србије и верујемо да у наредне три године тај посао може да се заврши, што ће омогућити да рачуни грађана буду 15 до 20 одсто нижи, било за топлотну или за електричну енергију – објаснила је министарка.

Закони морају да се спроводе

Михајловићева је нагласила да закони постоје и морају да се спроводе до краја „како бисмо имали здраву животну средину“.

Она је гостујући на ТВ Прва, навела да су у случају загађења реке Пек, три министарства послала своје инспекторе.

– Дат је налог компанији ‘Зиђин’ за мере које они треба да предузму, јер је утврђено да су они један од загађивача, али је дат налог да се утврди који су још узроци загађења, који могу бити у вези и са канализацијом и са старим бушотинама.

Река Пек је пре овог загађења имала квалитет другог реда и тај квалитет мора бити враћен – истакла је Михајловићева.

Додала да је рударска инспекција забранила радове на више рударских објеката у Бору, након контролних прегледа у којим је проверавано да ли се радило по ранијим налозима инспекције.

– Прошле године су инспектори изашли, а радови су настављени као да инспекција није била. Зато је инспекција изашла поново, забранила радове у руднику ‘Јама’ и они неће моћи да буду настављени све док се уради све оно што је наложено.

Дакле, важно је да имамо нове и боље законе, али је једнако важна и контрола – закључила је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2021.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930