Свет

Следи хаос! „АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ, НЕ ЗНАМО ГДЕ ЋЕМО СЕ ЗАУСТАВИТИ!“ Доњецк жестоко запретио Кијеву

ЛИДЕР самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио је да, уколико Кијев крене у офанзиву, ДНР се неће зауставити на постојећим границама републике.

– Постоји жеља да се ослободе територије (Донбаса, које су под контролом Кијева), Руси који се сада налазе у неупоредивим условима… Али рат је страшан…Учинићемо све што можемо да не започне велики рат, али уколико Украјина направи тај корак, нико не зна где ћемо се зауставити – рекао је Пушилин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Касније је портпарол делегације ДНР на преговорима о решавању сукоба у Донбасу Владислав Московски потврдио да ће се данас одржати ванредна видео-конференција контакт-групе за Донбас, коју је предложио Кијев.

– Решење актуелне кризе може се огледати само у конкретним акцијама усмереним на неутралисање опасности од даље ескалације сукоба тако што ће Украјина испунити своје обавезе у складу са свим Минским споразумима. Надамо се да ћемо постићи конкретна и јасна решења актуелне ситуације – истакао је Московски.

Претходна седница контакт-групе одржана је 31. марта.

Претходно је Пушилин саопштио да је ситуација на контакт-линији у Донбасу и даље изузетно немирна и да се погоршава. Такође је указао на гомилање технике и људства украјинских снага код контакт-линије у Донбасу.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио да је реакција Сједињених Америчких Држава и Запада на понашање Кијева у Донбасу разочаравајућа. Он је оптужио Кијев да крши све споразуме о Донбасу.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com