Свет

Следи хаос! ОВО ЈЕ ПОКУШАЈ СВРГАВАЊА ЕРДОГАНА! Турски политичар захтева да се америчке трупе ПРОТЕРАЈУ из војне базе Инџирлик!

Након Бајденовог признања геноцида Турске над Јерменима турски политичари захтевају протеривање Американаца из војне базе Инџирлик

Догу Перинчек, председавајући турске странке Ватан каже да Анкара мора да наметне тренутну контролу над земљом и врати америчке трупе у Сједињене Државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Турске оружане снаге морају одмах успоставити потпуну контролу над ваздухопловном базом Илџирик и и дати рок од 15 дана Американцима да напусте Турску – рекао је Перинчек.

Последњих година се више пута помињао овакав сценарио избацивања Америке из стратешки јако важне базе Илџирик одакле се контролише Блиски исток, а последњи пут након турске куповине руског система С-400 након чега је Вашингтон избацио Анкару из програма Ф-35 авиона.

Спекулација је било и раније, али је ово први пут да је један Турски политичар званично поменуо протеривање Американаца.

Догу Перинчек је додао да је признање геноцида заправо покушај свргавања турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Он је подсетио на интервју садашњег америчког председника из 2019. године у којем је Бајден тврдио да америчка администрација треба да заузме радикално другачији приступ према Турској и да подржи опозиционе странке у тој земљи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс