Србија

Шокантне тврдње! МИЛОШЕВИЋЕВИ ЧУВАРИ ХТЕЛИ ДА УЗМУ ЧЕДУ ЈОВАНОВИЋА ЗА ТАОЦА: ДОС га је послао јер им је био небитан!

Синиша Вучинић, шеф обезбеђења бившег председника СРЈ, открио шта се дешавало у вили Мир марта 2001, уочи хапшења тадашњег српског лидера, који је у тим тренуцима ипак спречио талачку ситуацију.

Чедомир Јовановић, кога је током драматичних догађаја крајем марта 2001. ДОС послао да са Слободаном Милошевићем преговара о његовој предаји, могао је да постане заточеник виле Мир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владин печат у кесици

О томе сведочи тадашњи шеф обезбеђења бившег председника Синиша Вучинић, који за Курир открива да је управо он Милошевићу предложио отмицу Јовановића.

– То се десило између првог и другог Чединог доласка у вилу. Тај други пут је донео печат Владе Србије, онако у кесици, у џепу. Док смо чекали да се врати, разговарао сам са Слобом. Он ми није дао да их нападамо, па ми је рекао: „Добро, имаш ли ти неки други предлог, осим да се бијемо?“ Ја сам му одговорио: „Председниче, дајте да узмемо Чеду за таоца, нека живи с нама овако без струје и воде, да осети шта нам раде. Па ви ћете бити талац њиховог договора са Стејт департментом за паре које су узели да вас испоруче Хагу.“ Међутим, он је одмах рекао: „Не долази у обзир! Побогу, човече, дај да идемо мирним путем“ – испричао је Вучинић за Курир.

Он тврди да није планирао да везује Јовановића и да га малтретира, већ да његовим задржавањем унутар виле купи време.

– Могли смо да га задржимо и без везивања и насиља, имали смо врата, кључ, и нема напоље. Видео сам да је ђаво однео шалу. План ми је био да они не крену одмах са упадом и хапшењем, јер сам рачунао да ће се Коштуница окуражити, војска такође, да ће испред виле у једном тренутку доћи бар 80.000 људи, и то би било све другачије. Један високопозиционирани функционер ДОС ми је достављао информације и све сам знао. Они су Чеду послали на преговоре јер је био потпуно небитан, жртвовали су га. Можда су и они проценили да је могуће да дође до талачке ситуације – изјавио је Вучинић.

Јовановић ћути

До коментара Јовановића, који је тада био шеф посланичке групе ДОС, нисмо успели да дођемо.

Милошевићев адвокат Тома Фила, који је још један од актера поменутих преговора, каже за наш лист да пред њим нико није помињао отмицу.

– Знам само да је Вучинић са својим људима чувао капије. Можда је то и предложио Милошевићу, али ја за то не знам. Не видим ни смисао тога да Јовановића држите за таоца. Било је неминовно да се овако заврши та драма. Зар је требало да се бијемо? Грешка ДОС је била што је уопште послао Чеду на преговоре. Требало је да дођу Ðинђић и Коштуница. Али тада нико никоме није веровао – објашњава Фила.

Милошевићев близак сарадник Никола Шаиновић каже за Курир да је серија „Породица“ ове драматичне догађаје досад приказала аутентично. Како објашњава, он се тада налазио у руководству СПС на Новом Београдом:

– Из странке сам координирао ситуацијом на терену и наравно да сам се тих дана често чуо с Милошевићем. Серија прати догађаје какви су били, али чекам поруку на крају. То ће одредити мој суд. Труд глумаца је одличан, није лако бити Милошевић на екрану. Он је био пун унутрашњег духа и није био тако мрк. Однос Мире и Слобе је аутентично приказан, то је тај однос велике повезаности, међусобне зависности и Мириног очекивања да ће Слоба да реши проблем. И кроз тај хаос у тадашњој власти тачно се види да ће они ићи до краја. Искључење струје је означило пут ка радикалном завршетку.

Бранислав Ивковић, некадашњи високи функционер СПС, коментаришући серију „Породица“, рекао је да је заиста било све тако како је приказано, сем једне ствари, додајући да је у ноћи хапшења Милошевића спречен масакр у вили Мир. У кући те ноћи јесте било много оружја, потврдио је он, али га Милошевић није узимао. Ивковић је појаснио да је постојала сумња да дође хеликоптер НАТО помоћу ког ће отети некадашњег председника СРЈ, те би то оружје служило за одбрану.

– То је била сурова и тешка истина за Милошевића, али је он био свестан ситуације у којој се налазио и чинио је све да спасе људе око себе и народ око резиденције – рекао је Ивковић за ТВ Прва и додао:

– Нас је нека јединица разбила по ногама, били смо крвави. Склонили су нас да би могли да уђу унутра. С друге стране виле, из суседне улице, јавља ми се мој човек и каже да њих тамо има јако мало, да полиција надире и не знају шта да раде. У том тренутку се укључује Чедомир Јовановић и каже: „Разумни смо људи, дај да ово решимо на миран начин.“

Објаснио је и како је изгледало увођење Јовановића у вилу Мир на преговоре са Милошевићем:

– Ја сам ишао испред њега, да моји не би пуцали на њега, Легија је ишао иза њега да његови не би пуцали на Јовановића.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс