Србија

Шокирао све! ДР ЈАНКОВИЋ О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ: Не може нечије право на слободу избора да угрожава животе људи!

Професор др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш сматра да би требало увести обавезну вакцинацију за све здравствене раднике, јер, како каже за Курир, не може нечије право на слободу избора угрожавати здравље и животе других људи.

– Недопустиво је да здравствени радници својим понашањем утичу на јавни став који иде против вакцинисања. Тај став има научну утемељеност и ничим није доведен у питање. Они подржавањем произвољних, научно неутемељених гласина директно утичу на здравље појединаца, али и на јавно здравље. Постоје групе наших пацијената који због природе своје болести, имунолошке дефицијенције не могу да приме вакцину. Својим невакцинисањем и потенцијалним заражавањем они угрожавају управо те пацијенте. Рад у здравственим установама, брига о нечијем здрављу је императив државе и не може нечије право на слободу избора угрожавати нечије туђе здравље и живот – каже др Јанковић и додаје да се налазимо у ванредној ситуацији и да пандемија угрожава здравље и животе милиона људи широм планете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посебно су опасни они здравствени радници који јавно износе неистине и хушкају људе да се не вакцинишу, а др Јанковић сматра да би поводом тога требало да реагује и лекарска комора.

– За оне здравствене раднике који пак активно учествују у ширењу и пропагирању потпуно научно неутемељениг трачарења што може имати за последицу угрожавање живота мора да реагује лекарска комора – каже др Јанковић.

Он истиче да уколико желимо да изађемо из ове ситуације морамо бити бескомпромисни.

– Нема места у медијима за промоцију антивакциналног става. Док људи умиру то је неприхватљиво. Не може се због већег шера и даунлоада допуштати такво приземно и опасно писање. Једни исти људи иду од блога до блога понављајући исте грозне тврдње. Сваки медиј мора имати одговорност да такве увредљиве коментаре заустави не да би ограничавао слободу изражавања већ да не би вређао успомену на хиљаде преминулих грађана Србије међу којима је било и пуно мојих колега.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Р.К.