Србија

Шокирао све! Кон одговорио Јовани у јутарњем програму: Само мало, да кажем оно што трпим непрекидно!

Епидемиолог др Предраг Кон данас је оштро реаговао на чињеницу да грађани у баштама кафића не носе маске како би се заштитили и спречили ширење корона вируса

Он је, гостујући у јутарњем програму на ТВ К1 рекао да сада имамо да такве ситуације које он не зна како другачије да тумачи него као бојкот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Отворене су баште кафића и ви кад погледате све снимке… Ниједан снимак нисам видео на којем људи седе на отвореном са маскама – истакао је др Кон.

Епидемиолог се осврнуо и на изјаву Ивана Дивца, шефа Комуналне милиције који је рекао да они неће да кажњавају људе јер у кафићима не носе маске, јер ће то бити тешко да се у било ком процесу докаже.

– То је једноставно кршење онога што је договорено и што пише у уредби – истако је Кон.

Он је рекао да мора јасно да се зна зашто је то донесено.

– Ми смо својевремено, када смо причали да ли може да се спроводи било каква мера санкционисања на отвореном простору, у пешачким зонама, тада је донета одлука да то не може да се проведе. То уопште није истина, то се у целој Европи спроводи! Само мало, да кажем сада оно што једноставно трпим непрекидно! Ако се одлучимо за неку меру, нисмо се одлучили напамет, ми попуштамо зато што једноставно мора да се попусти, због тога да би економија функционисала, да би на неки начин почело да се ради – истакао је Кон.

Упитан где је изашла уредба о маскама у баштама, пошто је Дивац рекао да он то није видео, Кон је објаснио да је то последња уредба написмено дата и да излази у Службеном гласнику.

– То што он није добио значи да не чита, не знам уопште о коме се ради, сасвим је свеједно. Ако није прочитао да то лепо пише да на отвореном простору у баштама треба да се носе маске, сем кад се конзумира намирница и храна, онда једноставно није то ни прочитао. Ако се на основу тога доносе такве одлуке да се то и не контролише, онда ће сваки грађанин схватити да је то бесмислено, а то је јако погрешно, дакле није то бесмислено. Шта ћемо даље? – рекао је Кон.

Он је рекао и да ће се мере све више попуштати, што је „нужда“.

– Одмах да кажем, то да се маске носе на отвореном трајало би неких месец и по дана, не дуже, јер толико нам треба да се спусти активност вируса и да то престане да буде неки ризик. Он и овако није тако велики, видите да се и даље спушта. Али ако свако одлучује, а то је наш обичај, укључујући и лекаре и појединце, свако сам одлучује шта је за њега и то је она прича да свако треба да буде свој кризни штаб, то је тачно, али је исто тако тачно да није напамет донета одлука да на отвореном простору треба да се носе маске, бар у башти. Ако остане тај бојкот, он ће остати, то не зависи ни од мене, ни од било ког појединца. Тај бојкот је у главама појединца и док год то траје, толико ће ово дуже трајати – додао је Кон.

Он је рекао да казне нису епидемиолошка мера, али су јако битне за мотивацију.

– Некоме је за мотивацију потребна похвала, некоме и казна, мени није циљ то, него да почнемо да се вакцинишемо још више. Ми и сада имамо добре резултате, близу смо три милиона вакцинисаних, врло близу, прешли смо 1,2 милиона оних који су примили две дозе – казао је епидемиолог.

Како је додао, то је све фино, али није довољно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс