Србија

Србија на ногама! ДОКТОР КОН УПОЗОРАВА: Било би трагично да сада направимо грешку, постоји само један излаз из ове ситуације

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон коментарисао је данас утицај рада угоститељских објеката на број заражених корона вирусом.

– Епидемијски процес има своје законитости, имамо инкубацију, период који мора да прође како би се видео ефекат неких мера. Тај број дана је отприлике седам, до десет. Врло јасно се сада види деловање мера, али не смемо занемарити обухват вакцинацијом који је импозантан у неким деловима. У Београду више од 34 одсто пунолетног становништва је вакцинисано. То се последњих дана јасно види. Ми смо тражили минимум две недеље мера, и сада се јасно види успоравање и пад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон каже да нема разлике између маркета, тржних центара и угоститељских објеката.

– Имате ритејл центре, свака продавница има своју обавезу, немамо ситуације као у великим центрима где је све под једним кровом. Притисак је огроман, јер је у самом старту све затворено па је попуштано за 3-4 дана на основу свих захтева који су стигли, око 85 захтева смо добили. Након консултација видело се да може да се попусти с одређеним мерама, које су кориговане. Нама је наопходно да се узајамно слушамо. На то што чујемо од угоститеља реаговали смо сада са баштама, није да смо ми желели да пада снег. То је виша сила. Сада је боље, и то озбиљно боље се види у Београду, почиње брже да пада број новозаражених. Сада је већ испод 1.000 новозаражених. Нико можда није очекивао да падне број тако брзо, али вакцина добро ради у Београду – објашњава Кон.

О попуштању мера

– Ми се, у смислу попуштања мера, налазимо у ситуацији да можемо да потиснемо вирус. Било би трагично да направимо грешку због нестрпљења. Кад имате дупке пуне болнице морамо да кажемо да је ситуација ванредна. И даље имамо прилив већи од отпуста, али се разлика смањила на 30, то мора да се настави. Вирус нас је преварио неколико пута, када смо мислили да нема више снаге да се дигне – рекао је Кон.

Епидемиолог каже да повољна ситуација у којој се налазимо, мора да се искористи.

– Колико ћемо бити рестриктивни с људима који долазе видећемо. Мере постоје, само треба да се спроводе. Мени јављају све што се не спроводи, шаљу ми поруке како знају и умеју. Чак се понекад и посвађам, аман људи шта очекујете од мене – открио је Кон.

Доктор наглашава да до свести наших грађана треба да стигне да је излаз из ове ситуације вакцинација.

– Онај ко је одабрао да се не вакцинише, решио је да буде заражен, то мора да му буде јасно да се после не пита око тога, за три месеца или годину дана. Вакцинисање председника и подршка Цркве су страховито важни. Само мало стрпљења, преклињем грађане да се вакцинишу, од тога зависи брзина изласка из свега овога – нагласио је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс