Србија

СРБИЈА У ШОКУ! Беливукова група покушала да ОСВОЈИ државу: Ево кога су планирали да ЛИКВИДИРАЈУ и ко је набавио оружје

За набављање оружја послужио је Владо Драганић, који је од 1991. до 1995. био на ратишту у Крајини

Сарадник криминалне групе Вељка Беливука и власник куће у Ритопеку Владо Драганић (47), звани Владица, набављао је оружје преко својих контаката са ратишта у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Део тог арсенала откривен је у тајној соби куће у Ритопеку, где су почињени језиви злочини.

Како сазнаје Објектив, тим оружјем планиране су ликвидације супарника из криминалног миљеа, али и високо рангираних политичара.

– Постоје озбиљне индиције да је група Веље Невоље покушала практично да освоји државу. Како би дошли до тог циља, спремали су ликвидације неких политичара, али и самог председника Александра Вучића, који је најавио обрачун са мафијом. За набављање оружја послужио је Владо Драганић, који је од 1991. до 1995. био на ратишту у Крајини. Део оружја са ратишта тако је завршио у тајној соби куће у Ритопеку, али је Драганић преко својих ратних веза за Вељу Невољу набављао и много модерније оружје – откривају наши извори.

ВЕЛИКА КОЛИЧИНА НАОРУЖАЊА

У склопу истраге, након разговора са значајним бројем припадника овог клана, полиција је открила тајну собу у кући у Ритопеку, у којој је пронађен огроман арсенал оружја (тешки митраљез, неколико снајпера и ручни бацач граната, распрскавајуће мине усмеравајућег дејства, одговарајућа муниција…), али и машина за млевење меса и костију.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин навео је да тешки митраљез са муницијом калибра 12,7 служи да пробије лако оклопљено возило, као што су блиндирана возила у којима се налазе штићене личности, људи који имају неку политичку тежину, а ту се свакако убраја председник Александар Вучић.

– У тој кући, „кући страве”, довођени су људи који су на најсуровији и најмонструознији начин убијани. У склопу те куће пронађена је и тајна просторија, врло вешто и ефикасно сакривена, до које можда не бисмо дошли да није било оних који су били спремни да поделе ту информацију са нама и у којој смо пронашли застрашујуће велику количину наоружања, више од 10 килограма разних врста експлозива, припремљених и спремних да буду активирани. У тој просторији смо пронашли и индустријске машине за млевење меса, за млевење костију. Припадници наших форензичких тимова раде на истраживању биолошких трагова којих има у великој количини – истакао је Вулин.

Тужилаштво за организовани криминал навело је да је ово обрачун са најозбиљнијом организованом криминалном групом још од „земунског клана” и обрачун са људима који су на најмонструознији начин убијали друге људе.

УЛОГА ВЛАСНИКА КУЋЕ

Драганић је званични власник “куће смрти” у Ливадицама код Гроцке, коју је Беливуку продао за чак 120.000 евра, иако вреди скоро двоструко мање. Пре уласка у криминалну групу Вељка Беливука бавио се, откривају наши извори, рекетирањем, зеленашењем, а радио је и као возач генерала Момчила Перишића (77), који је осуђен за шпијунажу.

– Владо Драганић је био војник у Српској Крајини од 1991. до 1995. године. Добро је руковао оружјем и преко веза са ратишта довлачио је оружје у Београд и предавао га Вељку Беливуку. Извесно је да део арсенала пронађеног у тајној соби у Ритопеку води порекло са ратишта у Хрватској, али Драганић је набављао и много модерније оружје за мафију која је планирала да завлада државом – кажу наши извори.

Иако је Драганић продао кућу Беливуку, званично је остао власник.

– Од тих пара је купио луксузан стан на Звездари, у истој згради где је и Беливук. Сумњичи се за саучесништво у три убиства, али је питање да ли је добровољно учествовао у егзекуцијама или је био приморан на то. Кажу да се Драганић у свему најмање овајдио, док су остали стекли милионе.

Сада се плаши за своју породицу. Из првог брака има малолетног сина, а из другог, са Рускињом, две ћеркице – додају наши саговорници.

Занимљиво је да се Ливадице налазе тачно преко пута Парка природе “Поњавице”, где се налази наводно стрелиште на којем су чланови екипе Веље Невоље вежбали пуцање. Дели их само Дунав.

Претпоставља се да Беливукова група није случајно одабрала баш ове локације. Ту им је, како се сумња, било згодно да прелазе чамцима с једне на другу страну, превозе оружје и наркотике. Такође, Драганићева кућа локацијски је на одличном месту. На самом је путу, окружена с три стране шибљем и дрвећем и удаљеним суседним кућама.

ОД АТЕНТАТА ДО ДИВЕРЗИЈА

Потпуковник Контраобавештајне службе (КОС) у пензији Љубан Каран каже да треба до краја испитати порекло тог оружја.

– Количина и разноврсност оружја и убојних средстава која је пронађена новим претресом викендице криминалног клана Вељка Беливука је застрашујућа, не само за обичне грађане него и људе који се професионално баве питањима безбедности. Јер разноврсност отвара лепезу могућности употребе, од атентата на штићене личности, обичних ликвидација, па до диверзија и оружаног напада на одређене институције. Што се тиче порекла, могуће је да је део арсенала са ратишта широм бивше СФРЈ, али свакако није све. Неки модели оружја нису коришћени у тим ратовима и сигурно су набављени неким новим илегалним каналима. Намеће се питање, зашто им је поред толико оружја требало још неко ново? За какве акције? Постаје све јасније да је заиста планиран атентат на председника државе и оружани преврат – поручује Каран.

Проф. др Марија Ђорић, аутор књиге “Хулиганизам: насиље и спорт”, наводи да је то оружје било намењено борби за “део колача” у криминалном свету, али и усмерено против државних структура.

– Оружје које је било у поседу ове криминалне групе је засигурно било намењено њиховим непријатељима, а то могу да буду представници супарничких криминалних група, са којима се боре за део колача на илегалном тржишту, или представници државних структура који својим професионалним и поштеним радом представљају претњу њиховим криминалним пословима, претећи да их разоткрију – закључује Ђорић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс