Србија

ШТА СРБИЈА МОЖЕ ДА ОЧЕКУЈЕ? Шеклер о обавезној вакцинацији: „Ми сад испаштамо, претерали смо са слободама“

Удар државе на антиваксере почео је привођењем лекарке Јоване Стојковић. За шта се они терете? О овој теми говори се у „Јутру“ ТВ Прве.

Поред тога у говориће се и шта је забрањено а шта не, где је граница између слободе и злоупотребе јавне речи и да ли би вакцинација требало да буде обавезна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе у „Јутру“ говоре вирусолог др Миланко Шеклер, адвокат Зора Добричанин Икодиновић и стручњак за високотехнолошки криминал Саша Живановић.

На питање да ли би вакцина требало да буде обавезна, Миланко шеклер наводи да не би.

„То би био контраефекат. Људи воле да контрирају. Сувише смо либерализовали све у животу, па и мное одлуке које можда не би требало да доносе неки који нису компетентни. Дошли смо у ситуацију да то не може – освојене слободе се тешко одузимају. Ми сада испаштамо због тога.Ми смо хтели демократско друштво, а онда смо претерали у слободама. Слобода јесте све до оног тренутка док не угрожаваш неког другог“, закључује Миланко Шеклер.

Када је у питању хапшење др Јоване Стојковић, стручњак за високотехнолошки криминал Саша Живановиж каже да је оправдано.

„Апсолутно подржавам иницијативу. Када се дешавају хапшена за изазивање патике стварају се контроверзе“, каже Саша Живановић.

Адвокат Зора Добричанин Икодиновић на питање који ставови могу да изазову панику и шта неко може, а шта не може да каже, одговара:

„Људи из незнања и страха прошире вест, мислим да су добронамерни сви осим оних који ово користе за политизацију.Ко износи или проноси лажне вести и тиме изазове панику или неред и омета државне органе казниће се од 3 до 6 месеци -дакле, треба да буду остваренио следећи елементи: да се утврди да је стварно лажна вест, а не друго мишљење, да тај неко зна да шири лажну вест и да то доведе до велике панике“, објашњава адвокат Зора Добричанин Икодиновић.

Она наводи да не треба уносити нову панику, и да је потребно оценити ко је злонамеран, а ко износи дилему. Она наводи да сељуди понижавају ставом да ће на њих утицари нечије мишљење на друштвеним мрежама.

Миланко Шеклер са друге стране наводи да није тачна теорија да су људи добронамерни. Он пита шта је са здравственим радницима који више од гоодину дана раде.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92