Свет

СТИГАО ПРЕДЛОГ! Замрзавање царина на шест месеци! Ево о чему је реч!

Брисел — Европска унија предложила је да она и САД суспендују царине на милијарде долара увоза на шест месеци, изјавио је шеф трговине ЕУ Валдис Домбровскис за Шпигл.

То би превазишло четворомесечну суспензију договорену прошлог месеца и послало сигнал да Брисел тражи компромис у шеснаестогодишњем спору око субвенција за авионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Предложили смо суспендовање свих међусобних царина на шест месеци како бисмо постигли преговарачко решење“, рекао је Домбровскис.

Он је рекао да би то створило неопходан простор за маневрисање за ову индустрију и раднике са обе стране Атлантика, преноси Клиx.

У марту су се две стране договориле о четворомесечној суспензији која покрива све америчке царине на 7,5 милијарди долара увоза из ЕУ и све царине ЕУ на 4 милијарде долара америчких производа.

Домбровскис је рекао да ће ЕУ помно надгледати законе америчког предсједника Џозефа Бајдена „Купуј америчко“, који предвиђају додјелу јавних уговора САД искључиво америчким фирмама.

„Наш циљ је да се заложимо за тржишта набавки која би била што је могуће отворенија у целом свету“, рекао је Домбровскис за Шпигл.

 

 

 

 

 

 

Извор: KLIX.BA