Србија

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У ИВАЊИЦИ: Раднику машина откинула обе руке у фабрици

Ивањичанин С.Г. (59) синоћ је на радном месту остао без обе руке које му је отикнула машина, а велико је питање да ли би уопште преживео да му присебне колеге нису зауставиле обилно крварење.

Несрећа која је искусног мајстора оставила без руку догодила се у уторак нешто пре 20 сати у Ивањици у погону прошле године отворене немачке фабрике, која се бави производњом делова за немачке произвођаче аутомобила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према незваничним сазнањима „Блица“, немио догађај збио се пред крај треће смене, када је С.Г, иначе искусан и добар алатничар, на позив руковаоца једне машине дошао да изврши одређену интервенцију. Машина је у тренутку ухватила његове руке и – откинула их до лаката. Колеги који је јаукао од болова и све време био свестан и знао да је остао да је остао без руку од којих је живео, у помоћ је притрчало неколико радника који су поскидали каишеве и подвезали му ране.

Неколико минута касније у фабрику је пристигла екипа ивањичке хитне помоћи.

– Телесне повреде које је задобио су екстремно тешке, машина му је откинула руке у нивоу где има великих крвних судова, па је постојала огромна могућност да искрвари. Можемо само да нагађамо шта би се десило да му колеге нису пружиле прву помоћ, да су чекале да ми дођемо. Буквално су му дали шансу да лекари ивањичког Дома здравља збрину пацијента и у свесном стању да довезу у болнице у Чачку. Тако збринут могао је одмах да уђе у операциону салу. Да се несрећа догодила негде где није било никога око њега С.Г. највероватније не би преживео – испричала је за „Блиц“ др Маријана Лишанин, лекарка службе Хитне помоћи из Ивањице.

„Докторка, све знам, свега сам свестан“

Она каже да је током интервенције разговарала са пацијентом који јој је говорио: „Докторка, све знам, свега сам свестан“.

По налогу Инспекције рада Моравичког оркуга одмах после несреће наложено је да се обезбеди затечено стање, забрањен је прилаз делу погона у коме је С.Г. изгубио руке.

Вукић Лекић, шеф одсека Инспекције рада, казао је за „Блиц“ да је у среду ујутро отпочео инспекцијски надзор на утврђивању узрока настајања повреде у коме ће помоћи и снимци с видео-надзора.

Према незваничним информацијама из Опште болнице Чачак, С.Г. је одмах по пријему у ову установу оперисан и његово стање је стабилно. Велики посао на спасавању пацијента, признају у чачанској болници, обавиле су колеге С.Г. као и тим ивањичког Дома здравља.

Извор: Блиц