Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Ердоган позива на оснивање ИСЛАМСКЕ МЕГАБАНКЕ! Ево шта то значи!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је на оснивање исламске мегабанке која би излазила у сусрет захтевима исламских финансијских институција и финансирала инфраструктурне пројекте у овим али и другим земљама.

„Верујемо да идеја исламске мегабанке засноване на онлајн платформи може да постане реалност и испуњава захтеве исламских финансијских институција и све већих потреба за финансирањем инфраструктурних пројеката у муслиманским земљама“, рекао је Ердоган на онлајн самиту Д8 земаља у развоју где је такође позвао на проширење међународне трговине уз употребу локалних валута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ердоган је, подсећа Анадолија, први пут позвао на ширу употребу локалних валута на самиту Д8 у Истанбулу 2017. године а сада, каже, је развој ситуације последњих година показао да је та идеја разумна и добра.

„Да бисмо заштитили наше земље од ризика који представљају стране валуте, морамо да се фокусирамо на трговину локалним валутама“, рекао је он

Ердоган је исто тако нагласио важност сарадње у борби против пандемије коронавируса, навевши да је Турска помогла бројним земљама и међународним организација.

„Јасно смо ставили до знања да је вакцина наше најбоље оружје против вируса и да је не треба жртвовати нашим интересима или профиту“, рекао је он.

Ердоган је навео и да ће, кад турска вакцина против короне буде спремна, то цепиво бити доступно целом човечанству.

Турска је од 2017. била председавајући самита Д8 а сада је ту улогу предала Бангладешу.

Група Д8 земаља у развоју званично је представљена 1997. године Истанбулском декларацијом. Блок чине Бангладеш, Египат, Нигерија, Индонезија, Иран, Малезија, Пакистан и Турска.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс