Русија

Свет у неверици! ПУТИН ПРАВИ СПИСАК НЕПРИЈАТЕЉСКИХ ЗЕМАЉА! Ево шта следи!

Председник Русије Владимир Путин потписао је Указ о примени контрамера против држава које су против Русије предузеле непријатељске поступке.

Документ је објављен на сајту Кремља и, како се прецизира, Указ је донет у циљу заштите интереса и безбедности Русије, преноси Спутњик.

Према том документу, ограничава се закључивање радних уговора и других сличних уговора између дипломатских представништава, конзуларних представништава, представништава државних органа страних држава које су предузеле непријатељске акције против Русије и физичких лица на територији Русије.

Председник је наложио влади да састави списак непријатељских земаља, као и да одреди број физичких лица с којима дипломатска представништва тих држава могу да закључе уговоре.

Уговори који се односе на физичка лица којима се премашује квота коју одреди влада биће раскинути.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да се мере тичу дипломатских представништава а не пословних кругова и инвеститора.

Спутњик подсећа да су прво САД прогласиле десет руских дипломата персонама нон грата, а одмах затим је то учинила и Пољска протеравши троје запослених у руској амбасади у Варшави. Њима се придружила и Велика Британија.

Након тога, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године.

Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене и узвратила протеривањем чешких дипломата.

Ескалација на релацији Праг-Москва се наставила када је министар спољних послова Чешке Јакуб Кулганек захтевао 21. априла да Русија протеране чешке дипломате врати у Москву, претећи да ће у супротном смањити број особља руске амбасаде на пет дипломата.

Пошто није добила позитиван одговор Русије на свој захтев, Чешка је званично најавила смањење броја запослених у руској амбасади у Прагу, дајући рок до краја маја.

Са Чешком се солидарисале балтичке државе које су такође протерале руске дипломате.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2021.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930