Свет

Свет у неверици! СУКОБ „ФАЈЗЕРА“ И ИЗРАЕЛА? Пале тешке речи, израелски медији изнели шокантне детаље…

Компанија „Фајзер“ обуставила је испоруку вакцина против вируса корона Израелу, пошто та држава није платила 2,5 милиона испоручених доза, објавили су израелски медији. Према њиховим тврдњама, „Фајзер“ је назвао Израел „банана републиком“

Израел је требало да добије у недељу 700.000 доза „Фајзерове“ вакцине, али је испорука одложена због тога што нису плаћене све претходно испоручене вакцине, тврди „Џерузалем пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Израелски војни радио „Галац“ наводи да су „Фајзерови“ челници чак за Израел навели да је „банана република“ и да им није јасно како може да се деси нешто тако у једној организованој држави.

Једини званични коментар „Фајзера“ био је да је истекао оригинални уговор, потписан у новембру, за који се не наводи колико испоручених доза подразумева, те да раде на „обнови уговора и испоруци додатних вакцина“. Из те компаније су додали да „док је рад на томе у току, испоруке могу бити прилагођаване“. Према до сада познатим подацима, Израел је купио 15 милиона доза вакцина „Фајзер“/„Бионтек“, као и 12 милиона доза „Модерне“ и „Астра зенеке“.

Та држава је потрошила 2,6 милијарди шекела (788 милиона долара), а резервисано је још 2,5 милијарде шекела (758 милиона долара) за даљу куповину, рекли су раније из израелског министарства здравља. Министарство је сада одбило да коментарише наводе о престанку испоруке вакцина.

„Џерузалем пост“ наводи како је Израел платио „Фајзеру“ за првих 10 милиона доза. Када је у фебруару почело да понестаје вакцина, премијер Бењамин Нетанијаху и генерални директор „Фајзера“ Алберт Бурла постигли су договор о испоруци још доза. Међутим, последњих 2,5 милиона доза није плаћено, тврди израелски лист.

Министарство здравља притиска владу да одобри 3,5 милијарде шекела за набавку нових вакцина, више од 30 милиона доза, али је застој настао због сукоба бившег премијера Бењамина Нетанијахуа и његовог наследника Бенија Ганца, који се ротирају по политичком договору, око именовања новог министра правде.

Са друге стране, Ганц тврди да је плаћање спорних 2,5 милиона доза одобрено и да је проблем у министарству здравља.

Такође, „Џерузалем пост“ наводи да је из досадашњих извештаја Кнесету, јасно да је Израел „Фајзеру“ платио далеко вишу цену за вакцине него што се до сада сматрало. Генерални директор „Фајзера“ Алберт Бурла требало је да посети Израел почетком марта, али је посета одложена пет дана пре него што је требало да се догоди, уз образложење да нису били потпуно вакцинисани ни Бурла ни сви чланови његовог тима, пренели су тада израелски медији.

Израел тренутно разматра и могућност да почне вакцинацију адолесцената од маја, пошто је „Фајзер“ објавио да је његова вакцина безбедна за употребу на узрасту од 12 до 15 година.

Израел је спровео масовну вакцинацију, а како је саопштено из њиховог министарства здравља, то је довело до драстичног пада броја случајева. Тренутно је проценат позитивних међу тестиранима 0,6 одсто, а та држава је у недељу забележила 195 позитивних случајева међу 32.886 тестираних.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com