Свет

Свет у страху! „АКО НАВАЉНИ УМРЕ…“ Критичар Кремља на ивици смрти, Бајден издао оштро упозорење Путину: Спремите се за ово…

Фото: Јутјуб

Сједињене Америчке Државе упозориле су у понедељак Русију на “последице” уколико опозициони лидер Алексеј Наваљни услед погоршаног здравственог стања умре у затвору.

Дан након што су Наваљнови лекари рекли да би најпознатији критичар руског председника Владимира Путина “могао да умре сваког тренутка”, национални безбедносни саветник америчког председника Џоа Бајдена објавио је да је Вашингтон упозорио Кремљ да ће га “сматрати одговорним од стране међународне заједнице” уколико Наваљни умре, пише “Москов тајмс”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француска, Немачка и Европска унија у недељу су се прикључиле растућем међународном хору протеста због Наваљног, а министри спољних послова ЕУ су најавили дискусију за понедељак.

Руске затворске власти саопштиле су у понедељак да су пребациле Наваљног, којем се здравље нагло погоршало откако је ступио у штрајк глађу 31. марта, на медицинско одељење за “витаминску терапију”. Наваљни је ступио у штрајк због неадекватне здравствене неге за акутни бол у леђима и ногама, а затворске власти су раније саопштиле да 44-годишњи опозиционар “задовољавајућег” стања и да га лекар прегледа свакодневно.

Међутим, Наваљнови лични лекари су у недељу подигли узбуну, наводећи да му прети опасност од срчаног застоја, а прашина око здравља опозиционара подигла се усред тензија између Москве и Вашингтона око низа питања, укључујући гомилање руских трупа на граници с Украјином, уплитање у америчке председничке изборе и друге непријатељске активности.

Како су рекли, Наваљни је много смршао.

„Битка против зла“

Наваљнов тим је у недељу позвао на масовне протесте у Русији у среду увече 21. априла, неколико сати након најављеног Путиновог обраћања нацији.

“Време је за акцију. Не говоримо више само о Наваљновој слободи већ животу”, истакао је на “Фејсбуку” његов помоћник Леонид Волков, додајући да би скуп у среду могао бити одлучујућа битка против “апсолутног зла” – или последње опозиционо окупљање у годинама које долазе.

Нашли смо се у екстремној, апсолутно ванредној ситуацији. Екстремна времена захтевају екстремне мере – поручио је Волков, шеф Наваљнових регионалних канцеларија.

У међувремену се огласио руски амбасадор у Лондону Андреј Келин, који је рекао да се “неће дозволити” да Наваљни умре у затвору”.

– Али могу да кажем да се господин Наваљни понаша као хулиган – рекао је Келин ББЦ-у.

Власти су последњих месеци појачале притисак на Наваљнове присталице – у јануару и фебруару ухапшено је више од 10.000 демонстраната. У петак су руски тужиоци затражили од суда да означи Наваљнову Антикоруптивну фондацију и мрежу регионалних канцеларија као “екстремистичке организације”, чиме би њихова активност могла да се обезакони а њихови чланови или чак присталице заврше у затвору.

Наваљни је по повратку у Москву из Берлина, на чијој се клиници лечио након замало фаталног тровања “новичоком” за које тврди да је оркестрирао Кремљ (који пориче).

„Може да умре сваки минут“

Путинов критичар служи двоипогодишњу казну због старе оптужнице за проневеру за коју каже да је политички мотивисана – у затворској колонији у граду Покров, 100 километара источно од Москве. Наваљни је ступио у штрајк глађу последњег дана марта, захтевајући правилан медицински третман за болове у леђима и утрнуле руке и ноге. У суботу су његови лекари закључили да му се стање нагло погоршало и затражили хитан приступ од затворских власти.

– Наш пацијент може да умре сваки минут – рекао је кардиолог Јарослав Ашихмин, указујући на високе нивое калијума у крви Наваљног.

Он је оценио да би га требало пребацити на интензивну негу. Тим лекара, укључујући Наваљнову личну докторку Анастасију Васиљеву, покушао је у недељу да види опозиционара али им није било дозвољено да уђу.

Амерички председник је у суботу оценио да је Наваљнов случај “потпуно, потпуно неправичан, потпуно неприкладан”, док је његов безбедносни саветник Џејк Саливан додао да је Кремљ упозорен да ће “бити последица ако Наваљни умре”.

Шеф спољне политике ЕУ Ђузеп Борељ рекао је да је затварање Наваљног “политички мотивисано” и да су руске власти одговорне за његову безбедност и здравље. Немачки министар спољних послова Хајко Мас затражио је да се Наваљном хитно омогући адекватан медицински третман и приступ лекарима којима он верује. Његов француски колега Жан Ив Ле Дријан је додао да ЕУ посматра Наваљнов случај и упозорио на могуће санкције ЕУ против Русије.

Раније ове недеље Вашингтон је наметнуо нову рунду санкција Москви због великог сајбер напада, уплитања у изборе и других активности. ЦНН је упитао Саливана да ли би могло доћи до одлагања предложеног самита између Бајдена и Путина уколико Наваљни умре у затвору, на што је он рекао да се не бави хипотетичким стварима и указао да самит није још ни заказан.

– То је нешто о чему разговарамо. Биће потребно да се самит одржи, наравно, у правим околностима на начин на који би се однос могао погурати напред. Али нећу да улазим у хипотетисање – рекао је.

Наваљнови лекари су рекли да је ниво калијума у његовој крви 7,1 ммол/л, што је значајно више од нивоа 6,0 који обично захтева хитан медицински третман.

– Алексеј умире. Имајући у виду његово стање, само је питање дана – рекла је његова портпаролка Кира Јармуш у суботу.

Више од 70 познатих уметника и академика је позвало Путина да обезбеди Наваљном правилну медицинску негу.

“Читав свет говори о Алексеју, а само се Путин и затворски лекари претварају да се ништа не дешава”, истакла је Јармуш на “Твитеру”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс