Русија Свет

Свет у страху! МОСКВА УПОЗОРАВА: Европска унија ћутањем дала дозволу Кијеву да нападне ДОНБАС! Ево шта следи!

Заменик председавајућег горњег дома руског парламента, Савета Федерације, Константин Косачев оценио је данас да ће Украјина сматрати ћутање ЕУ као „карт бланš“ за војну операцију у Донбасу и покушај да поврати територијални интегритет применом силе.

„Територијални интегритет Украјине, не рачунајући Крим, питање је о којем постоји сагласност свих учесника разговора у Нормандији (2014. године). Питање је како да се тај циљ оствари. Све док се Запад буде понашао као ‘тиха мама’, Кијев ће то тумачити као ‘карт бланш’ да применом војне силе враћа територијални интегритет“, рекао је Косачов, коментаришући изјаву шефова дипломатије Француске и Немачке о ситуацији на југоистоку Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министри спољних послова Француске  Ив ле Дријан и Немачке Хајко Мас данас су у заједничкој изјави изразили забринутост због погоршања ситтуације у Донбасу и поручили да „подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

Како преноси ТАСС, Косачов је рекао да Русија упозорава да силе не сме бити већ само директног дијалога између сукобљених страна.

Он је оценио да изјава министара спољних послова Француске и Немачке нема такву поруку и у том смислу она не доприноси дијалогу већ је долива уље на ватру конфликта.

Косачов је подсетио да је током јучерашњег минобацачког напада украјинских снага на самопроглашену Народну Репиблику Доњецк погинуло једно шестогодишње дете, пренео је ТАСС.

Косачев је предочио да је трагедија на југоистоку Украјине могла бити спречена да је Европа 2014. године, након разговора у Нормандији, одбила да подржи државни удар у Украјини, када је оборен председник Виктор Јанукович, или да је бар захтевала од нових власти да се „у потпуности придржавају заједничких европских вредности у односу према свим својим грађанима“.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг