Русија

СВЕТ У СТРАХУ! Путин се хитно огласио: Запад државним ударима и политичким убиствима ПРЕШАО СВЕ ГРАНИЦЕ! Остаје нам само да…

Руски председник Владимир Путин обраћа се Федералној скупштини – посланицима Државне Думе и Савета Федерације. Како се очекује, председник ће говорити о унутрашњој политици – социјалној сфери и инфраструктури и спољној политици – санкцијама, односима са Западом

Тачно у подне по руском времену (11 сати по средњоевропском) председник Русије Владимир Путин обратио се Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације. Како се очекује, ово ће бити једно од најважнијих обраћања руског лидера до сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

12:23 Крај обраћања уз химну Русије

12:22 Потребан је нови систем безбедности

Земље нуклеарне петорке сносе посебну одговорности, приметио је Путин и позвао да се организује састанак сталних чланица СБ УН.

Он је рекао и да се Русија труди да помогне решењу конфликта у Сирији, дијалога у Либији, те да је одиграла улогу у помирењу страна у Карабаху.

12:18 Русија јача своје војне капацитете

Русија обнавља војну технику, укључујући нуклеарно оружје. Авангард и Пересвет су већ у наоружању, ускоро ће стићи Сармат, подсетио је Путин. Војска ће добити и ракете Кинжал, Калибар, Циркон, а наставља се рад на Буревеснику и Посејдону, прецизирао је Путин.

12:13 Прешли границе!

Путин: Можемо мислити шта год о Јануковичу и Мадури, Лукашенку, али државни удари и политичка убиства су превише – прешли су све границе

12:10 Русија ће бранити своје интересе

Путин: Русија има своје интересе које ће бранити у оквиру међународног права
Ако се неко буде подизао високомерни и егоистични тон према Русији, она ће имати чиме да одговори

12:08 Путин позива на отварање Русије за туристе.

12:06 Путин о изградњи магистрале

Из Фонда националног благостања биће издвојена средства за кључне магистрале. Биће форсирана изградња пута од Москве до Казања. Он ће бити продужен до Јекатеринбурга а пројекат ће бити завршен за три године, рекао је Путин.

11:59 Сви морају да раде

– Хајде, да радимо ритмично и прецизно. Не желим са ове трибине да износим оштре или грубе речи, али све треба благовремено радити. Не користите само слике, помозите колегама – рекао је Путин.

11:56 Држава се развија, напредује, али само када се развијају и региони, рекао је Путин. Он је обећао помоћ регионима за развојне пројекте. Али, мора се смањити дужничко бреме које их притиска. За инфраструктурне пројекте, руски лидер је обећао 500 милијарди рубаља.

11:54 Руски лидер је захвалио свим патриотским снагама које су осигурале стабилност у ери пандемије. То је увек важно, посебно узимајући у обзир изборе за Државну думу.11:49 Руски лидер је позвао да се укину сва непотребна ограничења валутне контроле за извознике

11:47 Путин: Држава ће стимулисати приватне инвестиције за отварање нових радних места.

Путин је затражио да се предложе додатне мере за помоћ малом и средњем бизнису.

11:44 Путин о енергетици

Као други циљ Путин је навео комплексни приступ развоју енергетике, а као трећи бригу за питања климе и смањење штетних гасова који, како је рекао, треба да буду на нижем нивоу него у ЕУ. Та три циља треба да постану снажан стимуланс за модернизацију читаве земље, сматра Путин.

11:42 Путин: Русија мора да буде спремна да за 4 дана направи тест у случају појаве нове опасне инфекције

Говорећи о најважнијим научним пројектима, Путин је рекао да је неопходан моћан санитарни штит. Русија треба да има заокружен циклус производње вакцина и лекова, као и да буде у стању да у року од четири дана разради тест системе за нове опасне болести.

11:40 Русија ће усмерити у научне сврхе више од трилион рубаља.

11:39 Руски председник је изнео и низ мера подршке образовном систему

Веома је важно да омладини као оријентир служе победе предака, рекао је Путин. Најавио је да ће на универзитетима бити отворено још 45.000 буџетских места и најавио да ће бар 100 високошколских институција добити грантове за отварање студентских технопаркова.

11:34 Породице са децом, школског узраста, добиће по 10.000 рубаља за свако дете, наложио је Путин.

11:27 Путин: Влада мора да се бори за раст плата и против сиромаштва

Према речима Путина, пандемија је нанела удар благостању људи и то је изазове за све земље света. Најважније је обезбедити раст реалних прихода грађана Русије и остварити напредак у борби против сиромаштва, каже руски председник. Наложио је влади да припреми систем подршке породица са децом.

Теме обраћања, традиционално, Кремљ не најављује. Ипак, портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио је да ће бити „постковидно“ – посвећено изласку из кризе и мерама подршке. Ту су главне две области: социјална сфера и инфраструктурни пројекти.

Традиционално, Путин ће прокоментарисати и међународну политику: ескалацију напетости у односима са САД, ситуацију у Донбасу, протеривање руских дипломата и нове санкције.

Путин позива народ да се вакцинише

Очување народа Русије је наш највиши приоритет. Стратегија је да се постигне стабилан раст броја становништва, рекао је руски председник и истакао значај вакцинације како би се развио колективни имунитет. Решење тог задатка зависи само од нас.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко очекује да руски лидер формулише нови систем координата и данашњи говор је назвала „обраћањем новог доба“ – најважнијим политичким и друштвеним догађајем у овој години.

Догађај се одржава у централној изложбеној сали „Мањеж“. Како је саопштено, акредитовано је око 450 представника медија. Сви сенатори, посланици, новинари морали су три пута да ураде ПЦР тест како би могли данас да буду ту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com