Свет

СЗО ИЗДАЛА НОВО ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Ово није ситуација у којој желимо да будемо

Женева — Светска здравствена организација упозорава да пандемија коронавируса експоненцијално расте.

Та светска организација раније је саопштила да се очекује пораст броја оболелих и преминулих у недељама које следе, упркос свим напорима да се пандемија стави под контролу убрзаном вакцинацијом. Према најновјим подацима, трансмисија вируса уопште не опада жељеном брзином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највиши званичници СЗО сматрају да је свет на критичној тачци због експоненцијалног раста броја заражених, упркос своим напорима држава и њихових влада да обуздају ширење ковида 19.

На последњој панел дискусији СЗО одржаној у Женеви у понедељак, број нових случајева коронавируса широмс вета достигао је забрињавајући ниво.

„Ми смо на критичној тачци што се тиче пандемије“, речено је на тој дискусији, на којој је истакнуто и да је прошле седмице око забележено око 4.4 миллиона нових случајева.

„Ово није ситуацију у којој желимо да будемо када имамо широко распрострањене мере. Сада је време када свако од нас треба да застане и запита се шта би требало да радимо“, казали су стручњаци СЗО.

Вирус је јачи и бржи

Технички директор СЗО за ковид Марија ван Керкове је додала да вакцине и вакцинација постају доступне, али их још „увек нема у свим деловима света.“

Број случајева ковида-19 порастао је прошле недеље за девет процената широм света, што је седма узастопна недеља пораста, док је број смртних случајева скочио за пет процената, рекла је Ван Керкове, апелујући на владе да подрже своје грађане у спровођењу мера заштите.

Вирус је „јачи и бржи“ са појавом нових сојева који се лакше шире и који су смртоноснији од оригиналног дивљег соја вируса, рекао је др Мајк Рајан, шеф СЗО-овог програма за хитне случајеве.

Индија је претекла Бразил као друга земља са највишом стопом инфекција после Сједињених Држава, након што су случајеви ковида-19 наставили да расту широм Индије.

Извор: Б92