Спорт

ТЕНИСКИ СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Федерер доживео брутално понижење, незапамћено у историји!

Освајач 20 гренд слем пехара и даље нема намеру да оконча каријеру.

Није ово више пад, ово је стрмоглав! Чак ни нова АТП правила, за која су многи рекли да су направљена да му помогну, нису могла да спасу Роџера Федерера новог пада на АТП листи. Федерер ће, наиме, и поред задржавања бодова, са седме позиције пасти на осму на АТП листи која ће изаћи у понедељак. Прескочиће га феноменални Андреј Рубљов, који се за то побринуо пласманом у финале мастерса у Монте Карлу. Оваква завршница тог турнира из серије 1000 била је пресудна за поменуту промену на АТП листи, па сад ни нова правила Асоцијације тениских професионалаца нису могла да спасу Федерера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, по новим одлукама АТП-а, више не важи оно првобитно „пандемијско правило“ да играч који не наступи на неком турниру задржава прошлогодишње бодове, а ако прошле године није играо или турнира није било – брише му се учинак с тог турнира из 2019. (што се рачунало до средине марта), већ је на снагу ступио пропис по коме за турнире који нису одржани 2020. године, те за оне који су одржани од 4. марта до 5. августа сада већ давне 2019. године – важи следећи „обрачун бодова“: Уколико неко сад заигра на таквом, прошле сезоне отказаном турниру и надмаши учинак из 2019. – рачунаће му се нови бодови, али ако не надмаши, или не заигра (као Федерер у овом сучају) – не губи уопште бодове из 2019, што би било нормално и логично, већ – задржава половину.

Пошто је Швајцарац одлучио да не наступи на мастерсу у Мајамију, који прошле године није одржан, а 2019. је тамо био шампион, да нису ступила на снагу ова нова правила – он би изгубио 1000 бодова минуле седмице. Али, захваљујући новим прописима, изгубио је само 500. Нови пропис му је „уштедео“ 500 АТП бодова, но сада га није спасао – јер Федерер није ни играо Монте Карло 2019. (прошле сезоне из пандемијских разлога турнир није одржан) па је Рубљов новим бодовима „протутњао“ поред Швајцарца, који је тако остао иза њега, од понедељка и званично осми на листи. А делује да пад неће стати…

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс