Србија

ТИОДОРОВИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ! Постоји велики ризик: Ево шта нас очекује за Васкрс и Први мај!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће ризик од заражавања вирусом корона бити већи него обично током Васкрса и Првог маја и упозорава да током празника не смеју да се понове грешке из фебруара.

Тиодоровић позива да се и током празника поштују мере, јер би, у супротном, како каже, Србија могла да падне у озбиљне проблеме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос томе, сматра да ће мере против вируса корона остати исте током првомајских и ускршњих празника, а за Спутњик напомиње да ће једина измена бити то што се ученици старијих разреда основних школа и средњих школа од понедељка 19. априла враћају у клупе.

Тиодоровић истиче да ће и уз вакцинацију ризик од заражавања у наредном периоду бити већи из три разлога.

Први су људи који не знају да су болесни јер не желе да се тестирају, други су они који ће из ризичних иностраних подручја доћи у Србију за празнике, а трећи је лепо време.

„Кад се појави цифра од две, две и по хиљаде, па то делује доста добро у односу на оних четири, пет хиљада, то ипак не значи да је то потпуно сигурна ситуација. Морамо бити врло опрезни. Ово је тренутак када треба показати не само дисциплину у поштовању мера, него и уздржаност у њиховом попуштању“, рекао је Тиодоровић.

Истиче да уколико успемо да смањимо број новооболелих тако да на дневном нивоу буде дијагностиковано испод хиљаду позитивних, онда можемо да кажемо да имамо побољшање.

Он је подсетио да су мере до сада попуштане три пута, упркос противљењу медицинског дела Кризног штаба, и да је то дало лоше резултате, поготово током фебруара, у време Сретења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг