Србија

ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ НЕОПХОДНА!? Огласио се доктор Шеклер и открио све!

Генерални директор компаније „Фајзер“ Алберт Бурла рекао је да ће особама које су примиле вакцину против ковида 19 тог произвођача вероватно требати додатна доза негде између шест и 12 месеци након друге дозе, а затим ће бити доцепљивања сваке године.

Међутим, др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево каже за Курир да ове најаве треба узети врло обазриво, те да он није сигуран да ћемо баш тако брзо морати да примимо нову дозу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Потребно је да податке које је „Фајзер“ изнео сами испитамо и проверимо ефикасност вакцина на нашој популацији. Испитивање које је најавила проф. др Тања Јовановић са Медицинског факултета ће јасно показати колико је која вакцина ефикасна од оних које ми користимо, колико траје имунитет, колико људи евентуално оболи након вакцинације, колико која вакцина умањује тежину клиницке слике… За нас, као државу, су ти подаци много важнији и релевантнији, обзиром да су лишени било чијег интереса, сем интереса струке и науке. Свакако неће бити релевантнији подаци произвођача који се поред научних интереса увек воде и економском логиком – каже др Шеклер.

Наш чувени стручњак каже и да не очекује да се имунитет након вакцинације тако брзо и лако губи.

Антитела код „Фајзерове“ вакцине се најбрже стварају. Врло брзо после прве дозе достижу висок ниво, а то се онда и повећава након друге дозе. Свој максимум достижу после 10 дана од друге дозе. Међутим, иако се количина антитела брзо повећава испоставило се да релативно брзо и пада. Графички се то може представити као купа или вулкан. Међутим, „Фајзер“ је и сам рекао да вакцина поред антитела ствара и целуларни имунитет. То су ћелије памћења које, и када антитела почну да падају, у неком поновном контакту или инфекцији са вирусом, омогућавају брзо прављење додатних количина антитела и врло брзо подизање њиховог нивоа. То значи да антитела нису једини вид заштите – каже др Шеклер.

Код „Спутњика В“ и „АстраЗенеке“ и антитела се нешто мало спорије пењу, али се на том платоу дуже задржавају, а спорије и падају. Графички би се могло, како каже, представити у облику полулопте.

– Произвођачи „Спутњика В“ су навели да ће вакцина штитити 15 месеци, па можда чак и до две године. Са друге стране, кинеска вакцина спорије постиже антитела, али стимулише цео имуни систем класичним начином, најприближнијим природној инфекцији (сем што је вирус мртав а не жив) и показала се да у пракси штити врло добро. Тако да када се све узме у обзир, нисам баш сигуран да ће бити неопходно да тако брзо примимо трећу дозу, па ни да се вакцинишемо на годину дана – каже Шеклер и додаје да је он давање треће дозе препоручивао онима који су примили „Синофармову“ вакцину, а код којих се антитела уопште нису створила, што је, како каже, мали проценат популације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс