Србија

У НОЋНЕ КЛУБОВЕ САМО ПОД ОВИМ УСЛОВИМА: На улазу ће се мерити температура, а важиће ове мере

Епидемиолошке мере за сузбијање корона вируса попустиле су током протекле недеље у Србији, па је тако Кризни штаб дозволио рад кафићима на отвореном.

Разматра се и поновно отварање ноћних клубова и барова, па је Градски завод за јавно здравље изашао с одређеним препорукама због спречавања ширења заразе у овим објектима, уколико се они заиста и отворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На сајту Градског завода за јавно здравље наведене су мере које је потребно поштовати приликом посете наведених објеката. На првом месту, то је дистанца.

На основу те одлуке, размак између столова мора бити најмање 2 метра, за столом не може седети више од 5 особа, а уколико нема столова и столица за седења у одређеном локалу, онда на сваких 9 метара квадратних може да борави само једно лице.

Приликом уласка и изласка из објекта обезбедити да се не стварају гужве и да се одржава физичка дистанца од најмање 2 метра. Ове мере важе и за извођаче, а између њих и посетилаца треба поставити баријере од плексигласа или другог материјала, који се лако чисти и дезинфикује.

Онемогућено је послуживање по принципу „шведског стола“ или за баром или шанком, већ организовати да се посетиоци искључиво послужују за столом.

Поред тога обавезна је и дезинфекција, лична заштитна опрема у виду маске, као и висок степен личне хигијене, док је обавезно и бесконтактно мерење температуре сваког запосленог или посетиоца приликом уласка.

Обавезна је и хигијена објекта, помоћних објеката, непосредног пословног окружења, прибора, опреме, машине за рад, а пожељно је и често проветравање затвореног простора и придржавање препорука за примену вештачке вентилације и климатизације завореног простора, те је неопходно обезбедити довољне количине течног сапуна, убруса, текуће воде, док заштитне рукавице нису обавезне. Уместо њих се препоручује често прање руку.

Запослени у кухињи, ипак, морају све време да носе заштитне, латекс рукавице.

Мере које се тичу одговорних лица ноћних клубова и барова

Поред корисника услуга, неопходно је да се мера придржавају и пружаоци услуга, па тако они не смеју да, у било ком сегменту радног процеса, ангажују особље, укључујући и извођаче, музичаре, плесаче, који имају клиничку слику или постоји основана сумња на заразну болест корона, или располажу доказом да су таква лица позитивна на присуство инфекције.

Такође, уколико постоји сумња или доказ да је члан породице запослене особе, или особа са којом је запослен био у контакту, заражена ковидом 19, та особа не сме бити ангажована на послу у трајању од најмање 14 дана од почетка болести, односно, од последњег контакта с инфицираним. Када одређени временски период прође, запослени мора да обави контролни преглед и достави доказ о евентуалном оздрављењу и изласку из изолације.

Сваки објекат мора имати особу која је задужена и обучена за спровођење контроле поштовања мера, које ће бити постављене у виду писаних инструкција и упутства о мерама и поступцима за спречавање појаве и ширења вируса .

Једна од новина јесте и та да се мора осигурати да се у објекат улази искључиво путем резервације, као и то да је потребно чувати спискове са контакт подацима у трајању од 30 дана.

Подсетимо, када је о баштама кафића реч, већ је познато да ће комунална милиција имати задатак да се више бави контролом удаљености између столова у баштама угоститељских објеката и бројем људи за столом, који је ограничен на пет, као и то да су маске неопходне, те да музика уживо и одржавање славља није дозвољено.

За све оне који се ових мера не придржавају прописне су новчане казне, и то 5.000 динара за маску физичком лицу, 30.000 за ковид редара, па од 150.000 до 300.000 динара за предузетника или правно лице.

Извор: Блиц