Свет

УДАРНА ВЕСТ! Нападнути Иранци!

Ирански теретни брод МВ Савиз, за који се верује да је база иранске Револуционарне гарде и који је већ годинама усидрен у водама Црвеног мора надомак Јемена, мистериозно је нападнут, објављено је данас на државној телевизији.

Брод МВ Савиз је годинама на мети критика Саудијске Арабије док експерти УН и западних земаља тврде да се брод користи за прикупљање обавештајних података и да би се побуњеници Хути у Јемену, блиски Техерану, снабдевали оружјем, пренео је АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иранске власти тврде да је брод МВ Савиз у функцији борбе против пиратерије у Црвеном мору, државна телевизија наводи данашњи чланак Њујорк Тајмса у којем се цитира анонимни амерички званичник који тврди да је Израел упозорио САД на мистериозни напад, што израелски званичници негирају.

Централна команда америчких оружаних снага потврила је да је упозната са нападом на ирански брод, али негира било какво америчко учешће у тој операцији.

Армија Саудијске Арабије је раније коментарисала фотографије до којих је дошао АП, а на којима се на палуби брода виде људи у камуфлираним униформама, као и велики број антена које власти у Ријаду кометаришу као „необичне за комерцијални теретњак“ сугеришући да су са брода вршени електронски надзор и шпијунажа, што је потврдио и вашингтонски Институт за блискоисточну политику који је МВ Савиз назвао „матичним бродом“ у региону и базом за прикупљање обавештајних података.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг