Свет

УДАРНА ВЕСТ У САД: Бајден повлачи све америчке трупе

Среда кључан дан за доношење одлуке

Председник Биден повући ће све америчке трупе из Авганистана током наредних месеци, рекли су људи упознати са плановима, а све би требало да буде завршено до двадесетогодишњице напада 11. септембра 2001. године, који су САД први пут увукли у најдужи рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлука, коју би Бајден требало да објави у среду, задржаће хиљаде америчких снага у земљи и након изласка 1. маја о којем је Трампова администрација преговарала прошле године са талибанима, према речима једне особе упознате с тим, која воли друге говорио под условом анонимности да би описао планове који још нису јавни.

Иако су талибани обећали да ће обновити нападе на особље САД-а и НАТО-а ако стране трупе не напусте крајњи рок, није јасно да ли ће милитанти следити те претње с обзиром на Бајденов план за фазно повлачење од сада до септембра.

Званично, у Авганистану има 2.500 америчких војника, мада тај број колеба и тренутно је око 1.000 више од тога. У тамошњој коалицији је и до додатних 7.000 страних снага, од којих је већина НАТО трупа.

Бајденова одлука долази након административног прегледа америчких опција у Авганистану, где мировни преговори са средином САД-а нису успели да напредују онако како су се надали и Талибани остају снажна сила упркос две деценије напора Сједињених Држава да поразе милитанте и успоставе стабилну, демократску управљање.

Рат је коштао милијарде долара уз животе више од 2.000 припадника америчке службе и најмање 100.000 авганистанских цивила.

– Ово је непосредна, практична стварност коју је наш преглед политике открио – рекла је особа упозната са одлуком.

– Ако пробијемо рок за 1. мај који је преговарала претходна администрација без јасног плана за излазак, вратићемо се у рат с талибанима, а то није било нешто што је председник Бајден веровао да је у националном интересу – додаје се.

Извор: Вашингтон пост/srbijadanas.com