Србија

Ударно! Медији преносе: Русија се враћа у преговоре о Косову!

Циљ састанка делегација које ће предводити Вучић и Курти биће покушај релаксације односа Београда и Приштине

Делегације Београда и Приштине предвођене Александром Вучићем и Аљбином Куртијем састаће се током септембра у Паризу, у присуству француског председника Емануела Макрона и представника САД и Русије, пише „Албанијан пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово би требао да буде други сусрет Куртија и Вучића, после берлинских разговора, а очекује се да главне теме буду формирање Заједнице српских општина и откривање масовних гробница, преноси Репортери.

Циљ састанка делегација које ће предводити Вучић и Курти биће покушај релаксације односа Београда и Приштине, јер је неизвесно када ће се наставити Бриселски дијалог.

Очекује се да главна тема септембарског састанка у Паризу буде формирање ЗСО са извршним овлашћењима, на ћему Србија инсистира, док нови премијер лажне албанске државе по том питању има искључив став да се на тзв. Косову у складу са Уставом, не може формирати „једноетничко удужење“. Истовремено Београд инсистира на формирању ЗСО у складу са претходно постигнутим споразумом у Бриселу.

Поред ЗСО очекује се да на састанку буде речи и о масовним гробницама Албанаца на територији Србије, на чијем откривању инсистира Приштина.

Из извора блиских администрацији ЕУ наводи се да је могућ сусрет Вучића и Куртија у Бриселу, пре састанка две делегације у Паризу. Такву могућност најавио је и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак током недавне посете Приштини и Београду.

Уколико дође до разговора српског председника и косовског премијера на јесен у Паризу, биће то то њихов други званични сусрет, после Берлина, када је Аљбин Курти прекршио правило да детаље не износи у јавност, пошто је приштинска делегација јавно објавила његово обраћање.

Интересантна је и информација да ће се поред представника САД, појавити и представник Москве, па се са правом може поставити питање да ли се Русија враћа у преговоре о Косову и да ли је овај проблем враћен са европског на светски ниво.

– Руси су дуго били ван токова и сасвим је могуће да ће тражити повратак својих позиција на Балкану. Препуштањем преговора о статусу Косова Американцима и ЕУ, Руси практично губе утицај на Балкану који је за њих стратешки веома значајан. Запад већ дуги низ година, па чак и деценија, покушава да избаци и потисне руски утицај на Балкану – каже извор Ало из дипломатских кругова.

Како наводи, бивша власт починила је кардиналну грешку пребацујући преговоре о Косову из УН под окриље ЕУ.

– Бивша власт је то вероватно урадила по налгу Запада. Међутим, ми сада видимо да је ЕУ немоћна да реши било шта на Косову. За Србију би било добро да се преговори врате на глобални ниво, где ће поред САД и ЕУ традиционалнио наклоњеним Албанцима и наша држава имати јаког играча иза леђа, попут Кине и Русије. У овом случају, долазак представника Москве је добра вест за нас – наводи наш извор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс